ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Πώς οι ΗΠΑ ''χτύπησαν'' με πυρηνικά το 1962 τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο

Ουάσινγκτον
Μισός αιώνας συμπληρώθηκε τον Ιούλιο από την εκτόξευση του Telstar 1, του πρώτου εμπορικού δορυφόρου που μετέδωσε τηλεοπτικό σήμα και μεσολάβησε σε ασύρματο υπερατλαντικό τηλεφώνημα. Όμως ο αμερικανικός δορυφόρος δεν έζησε πολύ, αφού έπεσε θύμα μιας αμερικανικής πυρηνικής δοκιμής στο Διάστημα. Ο Τelstar 1, μια καινοτομία που προέκυψε από τη συνεργασία της NASA και των εταιρειών τηλεπικοινωνίας AT&T, Bell Labs και France Telecom, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 10 Ιουλίου 1962. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη διαβόητη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία Starfish Prime: οι ΗΠΑ πυροδότησαν στο Διάστημα, 400 χιλιόμετρα πάνω από το νησί Τζόνστον του Ειρηνικού Ωκεανού, μια θερμοπυρηνική βόμβα ισχύος 1,4 μεγατόνων TNT, περίπου 90 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα της Χιροσίμα...
Λίγο μετά την έκρηξη, ένα τεχνητό σέλας έγινε ορατό με γυμνό μάτι στον Ειρηνικό, ενώ ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της δοκιμής, πολύ ισχυρότερος από το αναμενόμενο, προκάλεσε ζημιές σε ηλεκτρικά συστήματα και έκαψε 300 λάμπες στους δρόμους της Χαβάης, 1.445 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν.
 «Οι υπεύθυνοι της πυρηνικής έκρηξης έμειναν έκπληκτοι από τον αριθμό των ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας που απελευθερώθηκαν» σχολιάζει στο περιοδικό Scientific American o Ουόλτερ Μπράουν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίχαϊ στην Πενσιλβάνια. Ο Μπράουν είχε εργαστεί για τον Telstar ως μηχανικός που μελετούσε την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο δορυφόρο.

«Πράγματι, χάρη στον Telstar 1 μάθαμε πολλά για τις ζημιές που προκαλεί η ακτινοβολία» λέει ο Μπράουν. «Στην αρχή ο Telstar δεν μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία επειδή είχαν καεί κάποια τρανζίστορ. Οι ηλεκτρονικοί μας όπως βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το πρόβλημα και τον έκαναν να δουλέψει».

Αν οι μηχανικοί δεν είχαν καταφέρει να βρουν μια λύση, οι Αμερικανοί θα είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση την επόμενη ημέρα: Στις 11 Ιουλίου 1962, μια μέρα μετά την εκτόξευση, ο Telstar μετέδωσε την εικόνα μιας αμερικανικής σημαίας από το Μέιν των ΗΠΑ σε έναν σταθμό λήψης στη Γαλλία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1962, ο Telstar μετέδωσε την πρώτη δορυφορική δημοσιογραφική εκπομπή, έναν αγώνα μπέιζμπολ και ένα απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου του τότε προέδρου Τζον Κένεντι. Το ίδιο απόγευμα, μεσολάβησε στο πρώτο υπερατλαντικό ασύρματο τηλεφώνημα, ενώ αργότερα μετέδωσε επίσης εικόνες φαξ.

Οι επιτυχίες, όμως, δεν κράτησαν πολύ. Το Φεβρουάριο του 1963, τα τρανζίστορ του Telstar 1 τελικά υπέκυψαν στις σωρευτικές βλάβες της ακτινοβολίας.

Ευτυχώς, τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας είχαν πια χαθεί όταν η NASA εκτόξευσε τον Telstar 2 ένα χρόνο αργότερα.

Μέχρι τότε, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είχαν σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές μεγάλου υψομέτρου, και η επανάσταση των δορυφορικών επικοινωνιών είχε πια αρχίσει.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr