ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Σύστημα δίνει «φωνή» σε παράλυτους

Λονδίνο 
Ένα νέο σύστημα «σάρωσης» εγκεφάλου που ανέπτυξαν ολλανδοί επιστήμονες βοηθά άτομα που βρίσκονται σε πλήρη παράλυση να σχηματίζουν και να «προφέρουν» λέξεις με τη βοήθεια της σκέψης.
Βασιζόμενοι σε προηγούμενες ερευνητικές απόπειρες κατά τις οποίες με τη βοήθεια της μεθόδου της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), παράλυτοι ασθενείς μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αρνητικά ή καταφατικά, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα που δίνει κυριολεκτικά «φωνή» στα άτομα αυτά. Όπως ισχυρίζονται μάλιστα, χάρη στη νέα τεχνολογία τα συγκεκριμένα άτομα μπορούν να κάνουν μια πραγματική συζήτηση με τον συνομιλητή τους μέσω ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών...

Εγκεφαλικός «μεταφραστής»
Η δρ Μπετίνα Σόργκερ και η ομάδα της, ανέπτυξαν έναν «σαρωτή» εγκεφάλου που είναι ικανός να «μεταφράζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα σε γράμματα. Δημιούργησαν δηλαδή μια τεχνική αποκωδικοποίησης των εγκεφαλικών σημάτων σε γράμματα της αλφαβήτου σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια ζήτησαν από συμμετέχοντες να εκτελέσουν συγκεκριμένες ασκήσεις για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό οδήγησε σε 27 ξεχωριστά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας:  τα 26 από αυτά αντιστοιχούσαν στα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου και ένα στο διάστημα μεταξύ των λέξεων.
«Η καινοτόμος τεχνολογία αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση σε μια μορφή επικοινωνίας που δεν βασίζεται στην κινητικότητα του ασθενούς » εξηγεί χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο '' Current Biology '',  το νέο σύστημα επικοινωνίας δεν είναι επεμβατικό και απαιτεί «μόλις λίγη προσπάθεια και εκπαίδευση πριν από τη χρήση του. Είναι άμεσα λειτουργικό και εμφανίζει τεράστιες προοπτικές κλινικών εφαρμογών, τόσο σε διαγνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας με ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επικοινωνιακά λόγω παράλυσης».
www.tovima.gr