ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Φουκουσίμα: Σε «ανθρώπινο λάθος» οφείλεται η καταστροφή

Μπορεί να χρειάστηκε ένας σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι ένα τσουνάμι για να προκαλέσουν την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όμως η επιτροπή της ιαπωνικής βουλής που εξέτασε το συμβάν κατέληξε ότι είναι ανθρώπινο λάθος και ότι θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, καταστράφηκαν από υπερθέρμανση στις 11 Μαρτίου του 2011 καθώς το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή έθεσε το σύστημα ψύξης εκτός λειτουργίας. Η έκκληση ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή ήταν διαχρονικά μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του Τσέρνομπιλ, το 1986. Περίπου 80 χιλιάδες κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους σε μία περιοχή απομόνωσης που σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένη. Οι εργάτες του εργοστασίου κατάφεραν τελικά να ψύξουν τους αντιδραστήρες, όμως εννέα μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2011...
Για την εξέταση των αιτίων της καταστροφής αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής της, δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη από περίπου 1000 ειδικούς, οι οποίοι εργάστηκαν για 6 μήνες. Ο πρόεδρος Kiyoshi Kurokawa αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν και πυροδοτήθηκε από φυσικά φαινόμενα, το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσική καταστροφή. Ήταν μια σαφής ανθρώπινη καταστροφή και τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί με μια πιο αποτελεσματική αντίδραση».
Ανάμεσα στα αίτια του προβλήματος αναφέρονται μεταξύ άλλων η συμπαιγνία της κυβέρνησης, των ρυθμιστών των κανόνων λειτουργίας και της εταιρίας Tepco υπ' ευθύνη της οποίας λειτουργούσε το εργοστάσιο, αλλά και οι μετέπειτα χειρισμοί της κρίσης καθώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν σωστά, μη καθορίζοντας σαφείς ρόλους.
Έχει ενδιαφέρον η διάσταση που δίνεται στο θέμα της ιαπωνικής κουλτούρας και στην αδυναμία αμφισβήτησης της εξουσίας, ως έναν από τους λόγους που ευθύνονται για την καταστροφή. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «και άλλοι Ιάπωνες να εργάζονταν στο εργοστάσιο, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια», βαφτίζοντας την καταστροφή με μια δόση αυτοκριτικής ως «Made in Japan».
Η επιτροπή καταλήγει σε μια σειρά προτάσεων για το μέλλον, μεταξύ των οποίων είναι η συνεχής επιτήρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων από επιτροπές της βουλής και διεθνείς φορείς, ο επανασχεδιασμός του σχεδίου διαχείρισης τέτοιων κρίσεων με μεγαλύτερη έμφαση στο κοινό συμφέρον, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
Η αναφορά της επιτροπής, έρχεται σε μια ώρα που η συζήτηση στην Ιαπωνία αναθερμαίνεται για την επαναλειτουργία ή όχι των πυρηνικών εργοστασίων που έκλεισαν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Μια χώρα που βασίζεται στην τεχνολογική υπεροχή και στηρίζει ένα βαθμό της ανάπτυξής της στη φθηνή πυρηνική ενέργεια, καλείται να επιλέξει αν θα συνεχίσει την εξάρτησή της από τα πυρηνικά εργοστάσια. Ο πρωθυπουργός Yoshihiko Noda υπεραμύνθηκε της πυρηνικής ενέργειας, ως απαραίτητη για την οικονομία. Ήδη, την περασμένη Κυριακή ο αντιδραστήρας στην πόλη Ohi, επαναλειτούργησε προκαλώντας μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Τόκιο. 
www.naftemporiki.gr