ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Αόρατα» παράθυρα ευεξίας : νέα γενιά τζαμιών επιτρέπει τη διάχυση του μπλε φωτός στο εσωτερικό των κτιρίων

Λονδίνο 
Μια νέα γενιά «αόρατων» παραθύρων που επιτρέπουν την είσοδο του μπλε φωτός του ορατού φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας στον χώρο, ανέπτυξαν γερμανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, τα κοινά τζάμια απομονώνουν το μπλε φως, το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι – δηλαδή, πότε θα ξυπνήσουμε και πότε θα κοιμηθούμε. Είναι γνωστό ότι ο «άτακτος» ύπνος μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική κατάπτωση ή ακόμη και προβλήματα υγείας...
Το μπλε φως «μιλά» στους βιορυθμούς μας
Το νέο τζάμι, γνωστό και ως «Uniglas Vital» σχεδιάστηκε ώστε να δημιουργεί στους εσωτερικούς χώρους ένα περιβάλλον ευεξίας.
Το μυστικό κρύβεται σε μια ανόργανη επικάλυψη, πάχους μόλις 0,1 μικρομέτρων, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή φωτός με μήκη κύματος 450-500 νανομέτρων – εύρος στο οποίο η δράση του μπλε φωτός βρίσκεται στο ανώτατο όριο. Κάτι τέτοιο, δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ανοιχτού παραθύρου προσφέροντας σε όσους βρίσκονται στο εσωτερικό κτιρίων μια αίσθηση ελευθερίας. 

«Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δημιουργήσει παρόμοιο τζάμι. Δίνει την αίσθηση ότι το παράθυρο είναι μόνιμα ανοιχτό» αναφέρει ο ερευνητής Βάλτερ Γκλάουμπιτ. «Οι βιορυθμοί μας δεν επηρεάζονται από τα μήκη κύματος του φωτός που φωτίζουν τον χώρο, αλλά από το μπλε φως».
Την εκμετάλλευση του «παραθύρου» στην… ευεξία έχει αναλάβει η γερμανική εταιρεία Uniglas GmbH, η οποία παρόλα αυτά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πληροφορίες γύρω από την ημερομηνία διάθεσής του ή την τιμή του.
www.tovima.gr