ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Το κράνος των πυροσβεστών του μέλλοντος

Μία καινοτομία που φιλοδοξεί να αλλάξει δραστικά το «πρόσωπο» ενός από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα του κόσμου έρχεται από τη Σουηδία: πρόκειται για το C-Thru Smoke Diving Helmet, το οποίο, εάν τελικά βρει το δρόμο του στα πεδία επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, αναμένεται να σώσει πολλές ζωές, καθώς θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών που εισέρχονται σε φλεγόμενους χώρους προσπαθώντας να διασώσουν εγκλωβισμένους. Ο σχεδιαστής του, Ομέρ Χατσιομέρογλου, είναι απόφοιτος του Umea Institute of Design, και βοηθήθηκε στο έργο του από την πυροσβεστική της περιοχής του. Το φουτουριστικό αυτό κράνος διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που επιτρέπει σε αυτόν που το φορά να «χαρτογραφεί» τον περίγυρό του και να εντοπίζει τους εγκλωβισμένους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι με «συμβατικές» μεθόδους...
 Έχει ενσωματωμένο σύστημα επικοινωνίας με τους συναδέλφους, ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά ξεχωριστής συσκευής, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η τεχνολογία «ακύρωσης θορύβου» την οποία διαθέτει, που επιτρέπει τον «αποκλεισμό» των γύρω θορύβων, προκειμένου ο πυροσβέστης να μπορεί να ακούσει ευκολότερα τις εκκλήσεις για βοήθεια των εγκλωβισμένων. Η λειτουργία αυτή- αποκαλούμενη «Selective ActiveNoise»- εξαφανίζει τον ήχο της αναπνοής του πυροσβέστη και παράλληλα ενισχύει τους ήχους που μπορεί να προκύπτουν από καταστροφή δομικών υλικών ή από τα θύματα, ώστε να μπορεί να βρεθεί ο «στόχος» και να αποφευχθούν τα πολύ επικίνδυνα σημεία.
Στα άλλα «όπλα» του C-Thru Smoke Diving Helmet περιλαμβάνονται ενσωματωμένη οθόνη - ώστε ο πυροσβέστης να έχει μία καλύτερη και πιο συνολική εικόνα της κατάστασης, λαμβάνοντας ενδεχομένως οδηγίες όπως προτεινόμενη πορεία ή πιθανές θέσεις των θυμάτων από το κέντρο επιχειρήσεων - θερμική κάμερα, δυνατότητες cloud computing και επισήμανση/ «κλείδωμα» του «στόχου».

Ακόμα και αν φαίνεται παράξενη η παρουσία μίας θερμικής κάμερας σε έναν χώρο που μαίνεται πυρκαγιά, ο σκοπός της δεν είναι να βοηθήσει άμεσα τον ίδιο τον διασώστη, αλλά να «χαρτογραφήσει» τον χώρο, στέλνοντας πίσω στον επικεφαλής του τα δεδομένα, τα οποία αναλύονται και στη συνέχεια στέλνονται πίσω στον διασώστη με τη μορφή τρισδιάστατου μοντέλου, στο οποίο έχουν επισημανθεί πιθανά σημεία ενδιαφέροντος και αντικειμενικοί σκοποί.
Βεβαίως, πέρα από τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, ένα κράνος πρέπει πάνω από όλα να είναι. κράνος, οπότε το C - Thru Smoke Diving διαθέτει πολλαπλά στρώματα προστασίας κατά θερμότητας και κρούσης, ώστε να προστατεύει επαρκώς τον πυροσβέστη κατά την επιχείρηση διάσωσης. 
www.naftemporiki.gr