ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Διαδικτυακή ξενάγηση στο CERN μέσα από το blod.gr

Αθήνα
Μια διαδικτυακή ξενάγηση στο CERN που οργάνωσε το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» αναρτήθηκε την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο blod.gr, ο οποίος συγκεντρώνει ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής. Η διαδικτυακή ξενάγηση στον CERN και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων πραγματοποήθηκε μέσω Skype στον «Δημόκριτο» τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου που πιθανότατα είναι το μποζόνιο Χιγκς...
Στο πλαίσιο διάλεξης του Δρ Θεόδωρου Γέραλη, κύριου ερευνητή στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τρεις φοιτητές (Ελένη Ντόμαρη, Ιάσων Τόψης-Γιώτης, Αλέξης Καλογερόπουλος) που κάνουν τη διδακτορική διατριβή στο CERN ανέλαβαν το ρόλο ξεναγού και περιηγήθηκαν στους εργαστηριακούς χώρους του CERN με την ερασιτεχνική τους κάμερα.
Ολόκληρο το βίντεο με τη διάλεξη του Δρ. Γέραλη και την ξενάγηση στο CERN προβάλλεται αποκλειστικά στο blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο έστειλε στο in.gr το σχετικό τρέιλερ.
Newsroom ΔΟΛ