ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δρακόσπιτα Kαρύστου από τον 6ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Νότια Εύβοια - Κάρυστος - ορειβατικό καταφύγιο Όχης
Ξημέρωνε ένα γλυκό πρωινό του Ιουνίου κι είχαμε μόλις φθάσει στο ορειβατικό καταφύγιο της Όχης (υψόμετρο 1.030), πάνω από την Κάρυστο. Το βουνό της Νότιας Εύβοιας με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, το έντονο ανάγλυφο και τη σπάνια χλωρίδα μοσχοβολούσε και μας χάριζε τις πρώτες όμορφες εικόνες: ένα δάσος από υπεραιωνόβιες καστανιές στη θέση Καστανόλογγος, μια πλαγιά με χαμηλή βλάστηση και θυμάρια κι ένα κοπάδι από κατσίκια που ζουν εδώ...

Αφήσαμε το αυτοκίνητο και ακολουθήσαμε το στενό μονοπάτι που περνά δίπλα από το καταφύγιο και οδηγεί στο φημισμένο Δρακόσπιτο της Όχης. Η διαδρομή παρουσίαζε αυξομειώσεις ως προς το βαθμό δυσκολίας, όμως η θέα ήταν εντυπωσιακή κι ο δροσερός αέρας του βουνού μάς έδινε ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουμε. Έπειτα από μιάμιση ώρα περίπου φθάσαμε στο πετρόχτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δρακόσπιτο και στην κορυφή της 'Οχης, σε υψόμετρο 1.399. Ξεχωριστής ομορφιάς ήταν οι εδώ γεωλογικοί σχηματισμοί και απίστευτη η θέα στη γύρω περιοχή και την Κάρυστο.
Πήραμε λίγες βαθιές ανάσες και αγγίξαμε με δέος το εντυπωσιακό μνημείο της αρχαιότητας, που είναι συνυφασμένο με θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, τα Δρακόσπιτα, που χρονολογούνται από τον 6ο έως το 2ο αιώνα π.X., ήταν χώροι ιεροί, αφιερωμένοι στο Δία και την Ήρα.
Αναμφίβολα, οι περιπατητές και οι λάτρεις της φύσης αξίζει να γνωρίσουν, να αγγίξουν το Δρακόσπιτο, στην κορυφή της 'Οχης. Η ανάβαση στο Δρακόσπιτο είναι μια εμπειρία για λίγους, για όσους επιλέγουν διαφορετικά... κι αντέχουν!
www.in.gr