ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Νέα εντυπωσιακή εικόνα έστειλε το Opportunity από την επιφάνεια του Αρη

Λονδίνο 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη. Πρόκειται για μια πανοραμική εικόνα που τράβηξε το Opportunity, το ρομπότ που βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη και τον εξερευνά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η φωτογραφία απεικονίζει με λεπτομέρεια και σε προοπτική 360 μοιρών την περιοχή «Greeley Haven» («Το Καταφύγιο του Γκρίλι») που πήρε το όνομα της από τον πλανητικό γεωλόγο Ρόναλντ Γκρίλι που πέθανε πέρυσι και ήταν μέλος της αποστολής των ρομποτικών γεωλόγων στον Αρη...
 Η συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτή στην οποία βρήκε καταφύγιο κάτω από ένα πέτρωμα το Opportunity κατά τη διάρκεια του αρειανού χειμώνα.

«Η εικόνα αποκαλύπτει πολλά γεωλογικά δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στις μελέτες για τη χημική σύσταση και τον ορυκτό πλούτο του Αρη. Μας προσφέρει επίσης μια καταπληκτική θέα ενός μεγάλου κρατήρα, του μεγαλύτερου που έχουν επισκεφτεί και εξερευνήσει τα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Αρη» αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση ο Τζιμ Μπελ, επικεφαλής της ομάδας που ελέγχει τις κάμερες και τα οπτικά συστήματα του Opportunity.
www.tovima.gr