ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Θα επιζήσει της βουτιάς στον Ήλιο ο «κομήτης του αιώνα»: ένα εντυπωσιακό θέαμα μας περιμένει τις πρώτες νύχτες του Δεκεμβρίου


Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο πλανητολογίας της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας,  ο κομήτης ISON φαίνεται πως θα τα καταφέρει να μη διαλυθεί στο πέρασμα του από τον Ήλιο. Αυτά είναι καλά νέα για αστρονόμους και μη, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο κομήτης όντως αντέξει την καυτή ανάσα και τη βαρύτητα του Ήλιου, μας περιμένει ένα φαντασμαγορικό θέαμα στο χριστουγεννιάτικο ουρανό ενώ μπορεί να είναι ορατός ακόμη και τη μέρα, δικαιολογώντας την προσφώνηση ο «κομήτης του αιώνα»...
Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 από δύο ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους, και πιστεύεται πως είναι το πρώτο του πέρασμα από τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για την παρατήρησή του, με το πέρασμά του πριν λίγες εβδομάδες από τον Άρη να αποτελεί στόχο για τις διαστημικές αποστολές που βρίσκονταν εκεί.
Εξαιτίας της σχετικής θέσης της Γης, ο κομήτης θα είναι ορατός στον ουρανό του πλανήτη μας μετά το πολύ κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου. Ο ISOΝ, στο περιήλιο (τη πιο κοντινή απόσταση που θα βρεθεί στον Ήλιο δηλαδή), θα βρίσκεται μόλις 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του άστρου μας.
Οι ακραίες θερμοκρασίες (της τάξης των 3.000ο Κελσίου) αλλά και οι βαρυτικές πιέσεις (το τμήμα του κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο δέχεται μεγαλύτερη δύναμη από το τμήμα μακριά από αυτόν) αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κομήτες, που αποτελούνται από πάγο και σκόνη.
Σύμφωνα με προσομοιώσεις των αστρονόμων για το συγκεκριμένο περιήλιο, κομήτες που η κεφαλή τους έχει διάμετρο μικρότερη από 200 μέτρα είναι καταδικασμένοι να αποσυντεθούν. Ωστόσο ο ISON, φαίνεται πως έχει αρκετές ελπίδες επιβίωσης καθώς έχει μέγεθος κεφαλής από 500 έως 2.000 μέτρα.
Εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, ήδη από τις πρώτες νύχτες του Δεκεμβρίου θα μας περιμένει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς ο κομήτης θα είναι ένα από τα πιο λαμπρά αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό με μια ουρά δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.
www.naftemporiki.gr