ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ασύρματος βηματοδότης έλαβε έγκριση στην ΕΕ: Είναι πολύ μικρότερος από τους συμβατικούς, τοποθετείται χωρίς επέμβαση και φέρει ενσωματωμένη μπαταρία

O ασύρματος βηματοδότης Nanostim έχει μέγεθος μικρότερο από το 10% του μεγέθους των συμβατικών βηματοδοτών
Λονδίνο 
Ενας ασύρματος βηματοδότης - «μινιατούρα» ο οποίος εισάγεται στο σώμα χωρίς επέμβαση έλαβε έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο βηματοδότης αναπτύχθηκε από τη νεοφυή αμερικανική εταιρεία Nanostim και είναι σχεδιασμένος ώστε να εισάγεται ενδοφλεβίως και να «ταξιδεύει» ως την καρδιά. Εχει μέγεθος που δεν ξεπερνά το 10% του μεγέθους των συμβατικών βηματοδοτών και φέρει ενσωματωμένη μπαταρία...

Τα μειονεκτήματα των συμβατικών βηματοδοτών
Η τοποθέτηση των συμβατικών βηματοδοτών απαιτεί επέμβαση κατά την οποία οι γιατροί δημιουργούν μια «τσέπη» στο σώμα στην οποία εισάγεται ο βηματοδότης και τα καλώδια που φέρει. Η  διαδικασία αυτή συνδέεται με μειονεκτήματα: τα καλώδια είναι «ευάλωτα» στη φθορά ενώ και η ειδική «τσέπη» που δημιουργείται για την τοποθέτηση του βηματοδότη είναι επιρρεπής σε μολύνσεις.
Σε αντίθεση ο βηματοδότης Nanostim εισάγεται στον οργανισμό μέσω της μηριαίας φλέβας στη βουβωνική χώρα με χρήση καθετήρα και φθάνει ως την καρδιά. Διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία (μικρότερη σε μέγεθος από μια συμβατική μπαταρία ΑΑΑ) η οποία έχει χρόνο ζωής μεταξύ εννέα και 13 ετών. Με δεδομένο ότι ο Nanostim δεν φέρει καλώδια μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος λοίμωξης ή δυσλειτουργίας του ενώ παράλληλα οι ασθενείς μπορούν να είναι πλήρως δραστήριοι, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του.
Διαδικασία μισής ώρας
Η διαδικασία τοποθέτησης του ασύρματου βηματοδότη διαρκεί περίπου μισή ώρα. Μάλιστα η συσκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να αφαιρείται εύκολα από τον οργανισμό για να γίνεται αντικατάσταση της μπαταρίας.
Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το ότι η εισαγωγή του Nanostim γίνεται ενδοφλεβίως με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι τομές.
Ενας από τους ειδικούς που συμμετείχε στις δοκιμές του νέου βηματοδότη τον χαρακτήρισε ως το «μέλλον της βηματοδότησης ασθενών». Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο δρ Γιοχάνες Σπέρτσελ από την Κλινική Kerchhoff στο Μπαντ Νάουχαϊμ της Γερμανίας«τα τελευταία 40 χρόνια οι θεραπευτικές υποσχέσεις της ασύρματης βηματοδότησης αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης, ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένας δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα τεχνολογικά εμπόδια. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία προσφέρει στους ασθενείς μια ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική η οποία καταργεί την ανάγκη χρήσης καλωδίων αλλά και διενέργειας επέμβασης».
Επιφυλάξεις
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Τζέρεμι Πίρσον, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς είπε: «Πρόκειται για μια εκπληκτική εξέλιξη, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Προτού αυτός ο ασύρματος βηματοδότης γίνει ευρέως διαθέσιμος πρέπει να δούμε πόσος είναι ο χρόνος ζωής του στην πράξη καθώς και πόσο εύκολη είναι η αντικατάστασή του αν χρειαστεί».
Σημειώνεται ότι ο ασύρματος βηματοδότης δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση της αντίστοιχης αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η εταιρεία που τον ανέπτυξε εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη μεγάλη εταιρεία ιατρικών συσκευών St Jude η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποσύρει αρκετούς βηματοδότες με καλώδια.
Και άλλες εταιρείες στην… ασύρματη εποχή
Και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να μπουν στην… ασύρματη εποχή. Η νεοφυής αμερικανική εταιρεία EBR Systems και η βρετανική τεχνολογική εταιρεία Cambridge Consultants έχουν αναπτύξει το Wireless Cardiac Stimulation System το οποίο φέρει ένα μικροσκοπικό ασύρματο ηλεκτρόδιο με μέγεθος όσο αυτό ενός κόκκου ρυζιού που λαμβάνει ενέργεια από μια υπερηχητική παλμική γεννήτρια. Το 2011 η συγκεκριμένη συσκευή δοκιμάστηκε σε 100 ασθενείς ευρωπαϊκών νοσοκομείων.
Ο πρώτος βηματοδότης τοποθετήθηκε σε άνθρωπο το 1958 και σήμερα περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως φέρουν κάποιου είδους συσκευή αποκατάστασης του καρδιακού ρυθμού – περισσότεροι από 700.000 ασθενείς προστίθενται σε αυτή τη λίστα κάθε χρόνο.
www.tovima.gr