ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Solar wagon: Ηλιακό βαγόνι προσφέρει καθαρό νερό για όλους

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Solar Wagon μπορεί με το πάτημα ενός διακόπτη να αντλήσει νερό από οποιαδήποτε πηγή και να το καθαρίσει σχεδόν αυτόματα, απαλλάσσοντάς το από μικρόβια και ιούς.
Κρίνοντας από την εμφάνισή του, δεν θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όμως οι εμπνευστές του ηλιακού βαγονιού ευελπιστούν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το Solar Wagon της αμερικανικής ΜΚΟ Water One World Solutions μοιάζει με μια μικρή, ελαφριά μπαγκαζιέρα, πάνω στην οποία βρίσκεται ένα σύστημα καθαρισμού του νερού ικανό να δίνει σταθερή παροχή 11 λίτρων ανά λεπτό. Τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο, χάρη σε ένα μεγάλο ενσωματωμένο πάνελ και δεν χρειάζεται συναρμολόγηση...
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί με το πάτημα ενός διακόπτη να αντλήσει νερό από οποιαδήποτε πηγή - π.χ. βρώμικες λίμνες και ποτάμια, αλλά και δεξαμενές ή πηγάδια - και να το καθαρίσει σχεδόν αυτόματα, απαλλάσσοντάς το από μικρόβια και ιούς και καθιστώντας το ασφαλές προς κατανάλωση, χάρη στο σύστημα φιλτραρίσματος ViroBac, μια πατέντα της ΜΚΟ.
«Τα συστήματά μας διασφαλίζουν ότι κάθε σταγόνα επεξεργασμένου νερού ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς απομακρύνουν το 99,99% των βακτηριδίων και το 99,7% των ιών», υπόσχεται στην ιστοσελίδα της η Water One. «Τα βακτηρίδια και οι ιοί σκοτώνονται στιγμιαία, μόνο με την επαφή και χωρίς να απαιτείται η χρήση απολυμαντικών χημικών ουσιών.»
Το βασικό μειονέκτημα του συστήματος είναι η «τσουχτερή» τιμή του - σχεδόν 9.000 ευρώ για κάθε Solar Wagon - κάτι που σημαίνει ότι η μέση κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να το αποκτήσει μέσω δωρεάς από κάποια οργάνωση. Ωστόσο, έχει αποδείξει και στην πράξη την αξία του, παρέχοντας έως και 16.000 λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως σε περιοχές της Αϊτής, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας, σχεδόν 4 χρόνια μετά από το σεισμό των 7 Ρίχτερ.
www.naftemporiki.gr