ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

VIDEO - Τεχνολογία υπερήχων για τον χειρισμό φορητών συσκευών

Η νορβηγική startup Elliptic Labs βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ασιατικές εταιρείες για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του τσιπ που έχει αναπτύξει σε συσκευές.
Τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους για να επιτρέψει τον χειρισμό φορητών συσκευών μέσω χειρονομιών ενδεχομένως να βρει σύντομα το δρόμο της στο καταναλωτικό κοινό, καθώς, σύμφωνα με το BBC, πιθανώς να περάσει σε στάδιο μαζικής παραγωγής το επόμενο έτος. Η νορβηγική startup Elliptic Labs βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ασιατικές εταιρείες για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του τσιπ που έχει αναπτύξει σε συσκευές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιεί ηχητικά κύματα για να «διαβάσει» τις κινήσεις του χεριού του χρήστη...
Αν και ο εν λόγω τομέας (του χειρισμού συσκευών μέσω χειρονομιών) αναπτύσσεται ταχύτατα, αυτό το οποίο ξεχωρίζει τον αισθητήρα της Elliptic Labs από τον ανταγωνισμό είναι το ευρύ πεδίο χρήσης του, μέχρι και σε απόσταση ενός μέτρου από τη συσκευή.

Ακόμη, επειδή χρησιμοποιεί τον ήχο αντί για το φως, ο αισθητήρας μπορεί να αντιλαμβάνεται χειρονομίες σε γωνία 180 μοιρών, ενώ παράλληλα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι.
Κατά τον Έρικ Φόρστρομ, στέλεχος της εταιρείας, εάν η τεχνολογία αναγνώρισης χειρονομιών πρόκειται να καθιερωθεί πραγματικά, τότε θα πρέπει να επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στον χρήστη όσον αφορά στις χειρονομίες τις οποίες χρησιμοποιεί.
Η τεχνολογία της Elliptic Labs επιδείχθηκε στην τεχνολογική έκθεση Ceatec στην Ιαπωνία.
Το ενδιαφέρον για τον χώρο είναι εξαιρετικά έντονο, με πολλές εταιρείες να πειραματίζονται σχετικά με την επόμενη γενιά των συστημάτων χειρισμού μέσω χειρονομιών. Η PrimeSense, γνωστή από το Kinect της Microsoft, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις έρευνές της, επιδεικνύοντας έναν συρρικνωμένο αισθητήρα που μπορούσε να δουλέψει με ένα Nexus 10 (tablet της Google), ενώ η Disney πρόσφατα παρουσίασε τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να νιώσει την υφή και το περίγραμμα αντικειμένων πάνω σε μία οθόνη αφής, μέσω της εκπομπής μικρών δονήσεων. Επίσης, το Galaxy S4 της Samsung διαθέτει ήδη αισθητήρα υπερύθρων για έλεγχο μέσω χειρονομιών.
www.naftemporiki.gr