ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η τηλεόραση-«ταπετσαρία» είναι εδώ

Η νέα τηλεόραση της LG κολλάει σαν... αφίσα στον τοίχο
Σαν μια… αφίσα κολλάει στον τοίχο η νέα υπέρλεπτη τηλεόραση τεχνολογίας OLED της LG, η οποία έκανε το ντεμπούτο της σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας στην Κορέα. Το μυστικό του πρωτοποριακού δέκτη κρύβεται στο ειδικό μαγνητικό «χαλάκι» το οποίο τοποθετείται στον τοίχο δημιουργώντας μια βάση επάνω στην οποία η τηλεόραση απλά κολλάει. Για την αφαίρεσή της πάλι, ο χρήστης απλά «ξεφλουδίζει» την τηλεόραση από τη μαγνητική της βάση...
Ισχνή σιλουέτα, εντυπωσιακές επιδόσεις
Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός προβλέπει ότι οι τηλεοράσεις OLED αναμένεται να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό, ακριβώς εξαιτίας της τεχνολογίας οργανικών φωτοδιόδων, η οποία τους χαρίζει έναν υπέρλεπτο σχεδιασμό.
«Η τεχνολογία ΟLED είναι καινοτόμος, όχι μόνο για την εταιρεία μας, αλλά για όλη την βιομηχανία των τηλεοράσεων» δήλωσε ο Σανγκ-Ντεόγκ Γιέο, επικεφαλής του τμήματος των οθονών OLED της LG.
Τα εντυπωσιακά αποκαλυπτήρια αποτέλεσαν μέρος των ανακοινώσεων της εταιρείας γύρω από τα μελλοντικά της σχέδια, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η τεχνολογία οργανικών φωτοδιόδων (OLED), ικανή να προσφέρει ακόμα πιο «ζωντανή» εικόνα με πιο βαθιά χρώματα, μεγαλύτερη αντίθεση και καθαρότητα συγκριτικά με την τεχνολογία υγρών κρυστάλλων (LCD).
Για την ώρα, η τηλεόραση-«ταπετσαρία» αποτελεί πρότυπο, ωστόσο στόχος του νοτιοκορεατικού κολοσσού είναι η παρουσίαση των δυνατοτήτων της και η ευαισθητοποίηση του κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, η τιμή των συγκεκριμένων τηλεοράσεων παραμένει απαγορευτική για τον περισσότερο κόσμο.
www.tovima.gr