ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Υποκατάστατο ασφάλτου από βιολογικά υλικά



Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν απόβλητα μικροφυκών για τη δημιουργία ασφάλτου, αντικαθιστώντας στην πορεία τις ουσίες με βάση το πετρέλαιο. Η ερευνητική ομάδα, με βάση τη Ναντ και την Ορλεάνη, απέδειξε τη βιωσιμότητα της βιοασφάλτου επιδεικνύοντας τη μεγάλη ομοιότητά της με τη συμβατική άσφαλτο που χρησιμοποιείται σήμερα στους δρόμους. Για να δημιουργήσουν τη βιοάσφαλτο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υδροθερμική διαδικασία υγροποίησης εκτοξεύοντας νερό με πίεση και μετατρέποντας το υπόλειμμα μικροφυκών σε μια μαύρη, παχύρρευστη ουσία που μοιάζει πολύ με άσφαλτο από παράγωγα πετρελαίου. Η μέθοδος αυτή έχει απόδοση μετατροπής 55 τοις εκατό...


Στο παρόν στάδιο, οι ερευνητές πραγματοποιούν δοκιμές για να αναλύσουν τη συμπεριφορά του υλικού με την πάροδο του χρόνου, καθώς και για να εκτιμήσουν το κόστος για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.


Τα μικροφύκη έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε καλλυντικές βαφές και συμπληρώματα διατροφής, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή προς την επεξεργασία μικροφυκών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, και θεωρούνται σήμερα ως μια εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο. Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποδοτικές διαδικασίες, καθώς και στο να γίνουν διαθέσιμα και άλλα προϊόντα μικροφυκών, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Άλλοι τύποι βιοασφάλτου που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιούν έλαια από τη γεωργία ή από τη βιομηχανία χαρτιού, αναμειγμένα με ρητίνες για τη βελτίωση των ελαστικών ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, οι ίδιοι πόροι χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων ή κατασκευών, ενώ αντίθετα τα μικροφύκη αποτελούν μια υποσχόμενη εναλλακτική λύση των προϊόντων πετρελαίου, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός για άλλες χρήσεις.

www.naftemporiki.gr