ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Στη δίνη ιστορικής ξηρασίας η πολιτεία της Καλιφόρνιας


Συνεχίζεται η μεγάλη ξηρασία στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα την επιβολή περιορισμών στη χρήση του ύδατος. Η τουριστική βιομηχανία της περιοχής προσαρμόζεται αναγκαστικά στις νέες συνθήκες.

Στην Ντίσνεϊλαντ τα σιντριβάνια είναι φαντασμαγορικά, τα τρενάκια σκίζουν τα νερά, καταβρέχοντας τους επιβάτες τους, ενώ οι εκπληκτικοί κήποι χρειάζονται πολύ νερό για να παραμείνουν ανθισμένοι. Σήμερα, όμως, στην Καλιφόρνια της μεγάλης ξηρασίας, με τους περιορισμούς στην παροχή ύδατος, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ηδη η ξηρασία αναπροσαρμόζει τις συνήθειες της τουριστικής βιομηχανίας της πολιτείας. Οι περιορισμοί της χρήσης του ύδατος από πολίτες, κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις προφανώς θα επηρεάσoυν τα διάφορα αξιοθέατα. Η Ντίσνεϊλαντ θα γιορτάσει τα 60 έτη της. Ακόμα και σήμερα είναι ανάμεσα στα θεματικά πάρκα του κόσμου με τις περισσότερες επισκέψεις και μοιάζει να μην επηρεάζεται από την ξηρασία παρότι τα αξιοθέατα και τα παιχνίδια που έχουν σχέση με το νερό είναι πολλά...

«Από το 1955, η εξοικονόμηση ύδατος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς μας στόχους», εξηγεί η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων Σούζι Μπράουν του Disneyland Resort και του Disney California Adventure. Μάλιστα, όπως λέει, τα κανάλια όμβριων υδάτων είναι αυτά που παρέχουν νερό σε κάποια από τα εκθέματα του πάρκου όπως είναι η Παραμυθοχώρα και οι «ποταμοί της Αμερικής». Το σύστημα άρδευσης των υπέροχων κήπων ρυθμίζεται με βάση τις καιρικές συνθήκες και υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας που διασφαλίζουν ότι δεν χάνεται ούτε μία σταγόνα νερό.


Την ίδια στιγμή, στο θέρετρο γκολφ του Πεμπλ Μπιτς στη βόρεια Καλιφόρνια, τα 454 δωμάτια είναι εξοπλισμένα με βρύσες χαμηλής ροής και οι ένοικοι μπορούν να επιλέξουν να μην αλλάζουν συχνά τα κλινοσκεπάσματά τους ενώ το πότισμα γίνεται με ανακυκλωμένο νερό.



Η τρομερή ξηρασία, όμως, γίνεται περισσότερο αισθητή στις κοινότητες που υποδέχονται τουρίστες, όπως είναι το νησί Καταλίνα, στα ανοικτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνιας που ανήκει όμως στην κομητεία του Λος Αντζελες. Μια επίσκεψη στον ταμιευτήρα Τόμσον αποκαλύπτει αυτό που λίγοι επισκέπτες γνωρίζουν: ότι η στάθμη των υδάτων κατεβαίνει διαρκώς. Τον περασμένο Αύγουστο, οκτώ μήνες πριν από την ανακοίνωση των περιορισμών στη χρήση ύδατος, η Southern California Edison, η οποία παρέχει νερό, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στην Καταλίνα, ειδοποίησε τους κατοίκους να περιορίσουν τη χρήση νερού κατά 25%. Η οικονομία του νησιού εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό.



Ο Τζιμ Λουτγιόχαν, πρόεδρος του Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου του νησιού, περιγράφει τα σχέδια για το μέλλον: Λιγότερες ημέρες πλυσίματος των κλινοσκεπασμάτων στα ξενοδοχεία ή αποστολή τους στην ηπειρωτική χώρα, κατάργηση κάποιων θεραπειών στα σπα, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, πολλαπλασιασμός των μηνυμάτων για εξοικονόμηση ύδατος, κλεψύδρες στο λουτρό, εισαγωγή εμφιαλωμένου ύδατος, καθαρισμός των δρόμων με αλμυρό νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται και στις τουαλέτες.

www.kathimerini.gr