ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Μπαταρία… κατοικίας από την Tesla

Το μικρό μέγεθος, η υψηλή απόδοση και ο «πράσινος» χαρακτήρας της νέας μπαταρίας, αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια

Ονομάζεται Powerwall και αποτελεί τη νέα πρόταση της Τesla η οποία αφορά μια «πράσινη» μπαταρία για κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, ικανή να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες τους για περίπου οκτώ ώρες. Όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας, Ελον Μασκ, πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο «θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια». Η εταιρεία, ευρέως γνωστή για τα σπορ ηλεκτροκίνητα οχήματά της, στοχεύει τώρα στη μεταλαμπάδευση της μακροχρόνιας τεχνογνωσίας της με πυρήνα την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε άλλους τομείς...
Εξοικονόμηση και περιβαλλοντική συνείδηση
Σύμφωνα με τον Μασκ, η νέα μπαταρία κατοικιών, θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα πρώτα σπίτια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η μπαταρία Powerball θα φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποθηκεύοντας πολύτιμη ηλιακή ενέργεια π.χ. από φωτοβολταϊκά πάνελ ή άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, την οποία θα προσφέρει αργότερα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Η μπαταρία μεγέθους περίπου ενός τετρ. μέτρου, μπορεί, κατά την εταιρεία, να εγκατασταθεί εύκολα τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους της κατοικίας ή του γραφείου. Η Powerball αξίας 3.000 δολαρίων (δηλαδή περίπου 2.670 ευρώ) είναι ικανή να προσφέρει ενέργεια που αγγίζει τις 7 κιλοβατώρες, δηλαδή περίπου το ¼ της ενεργειακής κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, υπολογίζεται ότι η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μιας μέσης κατοικίας φτάνει τις 30 κιλοβατώρες, αριθμός που σε ετήσια βάση εκτοξεύεται στις 10.908 κιλοβατώρες. 
«Πράσινη» ενέργεια έτοιμη προς κατανάλωση
Με τη βοήθεια της μπαταρίας Powerball, η Tesla θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ελαφρύνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αντί να πωλούν π.χ. την ενέργεια που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά τους σε εταιρείες ενέργειας, θα είναι σε θέση να την αποθηκεύουν και να την καταναλώνουν οι ίδιοι και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η τιμή του ρεύματος είναι υψηλή.
«Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ενέργεια. Μπορεί να ακούγεται τρελό, όμως θέλουμε να αλλάξουμε τις υποδομές ηλεκτροδότησης στοχεύοντας σε έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Tesla.
Μέσα στα σχέδια της εταιρείας είναι και η δημιουργία μιας δεύτερης μπαταρίας «έκτακτης ανάγκης» η οποία θα προσφέρει έως και 10 κιλοβατώρες σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
www.tovima.gr