ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνολογία η οποία μετατρέπει το σήμα του ασύρματου Ίντερνετ σε ενέργεια

Στον... αέρα αναμένεται να περάσει η φόρτιση και η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες

Ο πονοκέφαλος της «κόκκινης» μπαταρίας ή ακόμα και της κλειστής από μπαταρία συσκευής θα αποτελεί σύντομα παρελθόν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουόσινγκτον ανέπτυξαν μια τεχνολογία ικανή να μετατρέπει το σήμα του Wi-Fi σε πολύτιμη ενέργεια για την επικοινωνία και την φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών. Η τεχνολογία PoWiFi, όπως ονομάζεται, βασίζεται σε έναν ειδικό ρούτερ ο οποίος ακολουθεί την λογική της οπισθοσκέδασης ή αλλιώς της... ανακύκλωσης του σήματος του ασύρματου Ίντερνετ. Η λειτουργία του μάλιστα, κατά τους ειδικούς, δεν επηρεάζει την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσης. Το πρωτοποριακό σύστημα φόρτισης, το οποίο ουσιαστικά αποδεσμεύει τους κατόχους smartphones και tablets από τον «βραχνά» φορτιστών και καλωδίων, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο καινοτομίας Em Tech Digital (1-2 Ιουνίου) που διοργανώνει το περιοδικό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, MIT Technology Review...
PoWiFi για ασύρματη ενέργεια
Οι επιστήμονες στο πλαίσιο των δοκιμών τους εγκατέστησαν το PoWiFi σε έξι σπίτια και ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κανονικά την ασύρματη διαδικτυακή τους σύνδεση, όπως και πριν την εγκατάσταση του «ενεργειακού» ρούτερ.
Φάνηκε λοιπόν, ότι ο εν λόγω ρούτερ ήταν σε θέση να «ανακυκλώνει» τα ραδιοκύματα τις ασύρματης διαδικτυακής σύνδεσης τα οποία στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ανορθωτή, μετατρέπονταν σε ηλεκτρική τάση. Πρόκειται για μια διαδικασία, όπως εξηγούν, η οποία παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και στο πώς μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Στην πορεία ένας μετατροπέας DC-DC ενίσχυε τα επίπεδα της τάσης ώστε το σήμα να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές απαιτήσεις ενός αισθητήρα ή ενός μικροελεγκτή.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές κατάφεραν να προσφέρουν ενέργεια επιτυχώς σε μια φωτογραφική μηχανή χωρίς μπαταρία, η οποία βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από τον ρούτερ. Η ενέργεια αυτή ήταν αρκετή για τη λήψη μιας φωτογραφίας ανά 35 λεπτά. Το σύστημα κατάφερε ακόμα να προσφέρει επαρκή ενέργεια για τη λειτουργία ενός αισθητήρα θερμοκρασίας άνευ μπαταρίας.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι η πρώτη του είδους, η οποία «αντλεί» ενέργεια από τον χώρο. Ωστόσο είναι η πρώτη η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν απαιτεί μια συγκεκριμένη μονάδα φόρτισης, καθώς «ανακυκλώνει» ραδιοκύματα που πλανώνται στον χώρο οδηγώντας στην επικοινωνία μεταξύ συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
«Ενα από τα βασικά ζητήματα που καλούμαστε να καλύψουμε ως προς το "Ιντερνετ των Πραγμάτων" είναι ο τρόπος φόρτισης των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών που μας περιβάλλουν» αναφέρουν οι επιστήμονες. «Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μας θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε δίκτυα συσκευών και ασιθητήρων που θα επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα αντανακλώντας ήδη υπάρχοντα σήματα που υπάρχουν στον χώρο».
www.tovima.gr