ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Το θαλασσινό αλάτι συνήθως περιέχει πλαστικό

Το υψηλότερο επίπεδο της πλαστικής μόλυνσης βρέθηκε σε αλάτι που προήλθε από τον ωκεανό.
Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 15 μάρκες κοινού επιτραπέζιου αλατιού από σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη την Κίνα, και ανάμεσα στους κόκκους του καρυκεύματος ανακάλυψαν μικροσωματίδια πλαστικού τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου, που περιέχεται στο κοινό μπουκάλι νερού, καθώς και πολυαιθυλένιο, σελοφάν, και μια μεγάλη ποικιλία από άλλες πλαστικές ύλες. Το υψηλότερο επίπεδο της πλαστικής μόλυνσης βρέθηκε σε αλάτι που προήλθε από τον ωκεανό. Οι ερευνητές μέτρησαν σε αυτό περισσότερα από 2.500 σωματίδια πλαστικού ανά κιλό θαλασσινού αλατιού. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Χουαχόνγκ Σι του Πανεπιστημίου Νόρμαλ της Ανατολικής Κίνας ανακάλυψε επίσης μικροσκοπικά σωματίδια από πλαστικό σε αλάτι που προήλθε από λίμνες αλμυρού νερού, υφάλμυρα πηγάδια και αλατωρυχεία, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 30 και 1600 σωματιδίων ανά κιλό...
Η παρουσία μικροσωματιδίων πλαστικού είναι επιβλαβής γιατί τα σωματίδια απορροφούν μέσα στο νερό ρύπους που προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν στον οργανισμό μας.
Αυτή η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα το αλάτι που πωλείται στις κινεζικές αγορές, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι το αλάτι που πωλείται σε άλλες περιοχές είναι και αυτό μολυσμένο με μικροπλαστικά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, εάν ένα άτομο στην Κίνα κατανάλωνε τη μέγιστη δόση θαλασσινού αλατιού που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τότε θα κατέληγαν στον οργανισμό του περίπου 1.000 πλαστικά μικροσωματίδια ετησίως. Αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τα εκτιμώμενα 11.000 σωματίδια μικροπλαστικών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους καταναλωτές οστρακοειδών, τα οποία έχουν μολυνθεί από μικροσκοπικά κομμάτια θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με έκθεση του 2014.
www.naftemporiki.gr