ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Επιταχυντή επταπλάσιας ισχύος από το CERN θα αποκτήσει η Κίνα

Περισσότεροι από 230 επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν  στο CERN, για να συζητήσουν την αναβάθμισή του.
Τον μεγαλύτερο επιταχυντή στον κόσμο θα ξεκινήσει να κατασκευάζει η Κίνα από το 2020, χάρις στον οποίο μεταξύ άλλων οι επιστήμονες θα καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιότητες του μποζονίου Χιγκς, δηλαδή του σωματιδίου που προσδίδει μάζα στην ύλη. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η China Daily, η επίσημη κινεζική κρατική εφημερίδα, προσθέτοντας πως το μηχάνημα θα έχει διπλάσιες διαστάσεις από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN στη Γενεύη, όπου ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Χιγκς. Τα σχέδια του επιταχυντή αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Ουάνγκ Γιφάνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών...

Η διάταξη θα παράγει εκατομμύρια μποζόνια Χιγκς, υπερπολλαπλάσια δηλαδή από τα σωματίδια που «γεννιούνται» στον LHC. Άλλωστε, θα έχει επταπλάσια ισχύ από τον LHC, ώστε να προκαλεί τη σύγκρουση δεσμών σωματιδίων σε πρωτόγνωρα υψηλές ενέργειες.
«Ο LHC φθάνει στα όρια των επιπέδων ενέργειας που μπορεί να πετύχει», σημειώνει ο επιστήμονας στην εφημερίδα. «Δεν φαίνεται δυνατόν να αυξηθεί η απόδοση της υπάρχουσας διάταξης».
Το CERN πάντως έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον LHC, ώστε το 2025 να δεκαπλασιάσει τη «φωτεινότητά» του, δηλαδή τον ρυθμό των συγκρούσεων. «Στον LHC ήδη οι συγκρούσεις γίνονται σε πιο υψηλά από ποτέ επίπεδα ενέργειας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρολφ Χόιερ, διευθυντής του Κέντρου.
Περισσότεροι από 230 επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο CERN, για να συζητήσουν την αναβάθμισή του. Οι σχετικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025, όπως σημειώνει ο οργανισμός στο σάιτ του.
Σύμφωνα με το Κέντρο στη Γενεύη, χάρις στην αναβάθμιση ο επιταχυντής θα παράγει 15 εκατομμύρια μποζόνια Χιγκς κάθε χρόνο. Ένα τεράστιο νούμερο, αν σκεφθεί κανείς πως, μέσα στο 2011 και το 2012, παρήγαγε μόλις 1,2 εκατομμύρια σωματίδια.
Την ώρα που οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες περικόπτουν τα κονδύλια για βασική έρευνα, η οποία δηλαδή δεν έχει άμεσες πρακτικές εφαρμογές, η Κίνα δαπανά τεράστια ποσά και για βασική και για εφαρμοσμένη έρευνα. Έτσι, προσδοκά πως θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης σε μία μεγάλη γκάμα επιστημονικών πεδίων, από τη βιολογία έως και την κοσμολογία.
Η ιδέα για τον επιταχυντή πήρε «σάρκα και οστά» από το 2013, έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς. Με βάση μία παλιότερη παρουσίαση του Ουάνγκ στη Γενεύη, ο ίδιος έχει προτείνει την εγκατάστασή του στο Γκινχουανγκντάο, ένα λιμάνι στα νότια της χώρας με ιδανική γεωλογία για να κατασκευασθεί μία τόσο μεγάλη διάταξη κάτω από το έδαφος.
«Δεν θα πρόκειται για ένα κινεζικό μηχάνημα, αλλά για ένα μηχάνημα για την παγκόσμια κοινότητα, από την παγκόσμια κοινότητα», πρόσθετε, σημειώνοντας πως πολλοί φυσικοί από όλο τον πλανήτη έχουν ήδη ταξιδέψει στην Κίνα για να βοηθήσουν στην υλοποίηση του πρότζεκτ.
www.naftemporiki.gr