ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Νέες μετρήσεις της NASA για τον πλανήτη Αρη


Τις μετρήσεις της διαστημοσυσκευής MAVEN για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Αρη παρουσίασε χθες η NASA, σε μια συνέντευξη Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο «Οσα παίρνει ο ηλιακός άνεμος». Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Αρης χάνει 10 εις την 24η ιόντα το δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 100 γραμμάρια αερίου το δευτερόλεπτο. Οι απώλειες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις απώλειες της γήινης ατμόσφαιρας, επειδή η μαγνητόσφαιρα του Αρη είναι ασθενής και δεν προστατεύει επαρκώς την ατμόσφαιρά του από τον ηλιακό άνεμο...
Οι υπεύθυνοι της αποστολής σημείωσαν ότι τα 100 γραμμάρια ανά δευτερόλεπτο είναι οι απώλειες υπό φυσιολογικές συνθήκες, ενώ σε περιπτώσεις ηλιακής καταιγίδας, δηλαδή πολύ περισσότερων φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ηλιο και κατακλύζουν το ηλιακό σύστημα, οι απώλειες δεκαπλασιάζονται. Δεδομένου ότι οι ηλιακές καταιγίδες ήταν πολύ πιο συχνές στις αρχικές φάσεις δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Αρης έχασε την ατμόσφαιρά του αρκετά νωρίς.
Αλλες αποστολές στον Αρη έχουν διαπιστώσει ότι κάποτε ο πλανήτης είχε νερό, άρα και ατμόσφαιρα. Το νερό μάλιστα διατηρήθηκε στον πλανήτη αρκετά ώστε να αναπτυχθούν και μικρόβια. Σήμερα, λόγω της απουσίας ατμόσφαιρας, οποιοδήποτε ίχνος νερού στον Αρη θα εξατμιζόταν την ημέρα ή θα πάγωνε τη νύχτα. Στην ερώτηση του κοινού αν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στη Γη, οι επιστήμονες απάντησαν ότι η Γη είναι ευάλωτη μόνο όταν αντιστρέφεται το μαγνητικό πεδίο της, διαδικασία που διαρκεί μόλις 200 χρόνια, χρόνος εντελώς ανεπαρκής για οποιαδήποτε σημαντική απώλεια ατμόσφαιρας.
www.kathimerini.gr