ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ντουμπάι: Ηλιακή ενέργεια από κάθε στέγη έως το 2030

Tο Ντουμπάι στοχεύει να παράγει το επτά τοις εκατό της ενέργειάς του από σχετικά καθαρές πηγές ως το 2020, ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό στο 25 τοις εκατό το 2030 και 75 τοις εκατό το 2050.
Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με αντικείμενο την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες κάθε κτηρίου έως το 2030. Η κυβέρνηση θα διαθέσει ένα κονδύλι 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή ευνοϊκών δανείων για την επένδυση στον τομέα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τον ηγέτη του Ντουμπάι και πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Το Ντουμπάι θα δημιουργήσει επίσης μία επιχειρηματική ζώνη χωρίς φορολογία, προκειμένου να προσελκύσει επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας από όλο τον πλανήτη, ακολουθώντας την ίδια πολιτική που έφερε στη χώρα επενδύσεις από τον τραπεζικό κλάδο και άλλες βιομηχανίες...

Εξάλλου, ένα νέο ηλιακό πάρκο χτίζεται στο Ντουμπάι, το οποίο θα έχει παραγωγική ικανότητα 800 μεγαβάτ τον Απρίλιο του 2017 και 5.000 μεγαβάτ έως το 2030, ισοδύναμη με το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής ενέργειας του εμιράτου.
Σύμφωνα με τον σεΐχη Μοχάμεντ, το Ντουμπάι στοχεύει να παράγει το επτά τοις εκατό της ενέργειάς του από σχετικά καθαρές πηγές ως το 2020, ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό στο 25 τοις εκατό το 2030 και 75 τοις εκατό το 2050.
Οι πηγές ενέργειας θα περιλαμβάνουν το φυσικό αέριο, την ηλιακή ενέργεια, τον καθαρό άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Τα Εμιράτα σχεδιάζουν να έχουν τον πρώτο πυρηνικό σταθμό σε λειτουργία το 2017.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσα από ποικίλες στρατηγικές και επενδύσεις σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι τώρα παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα αυτό, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο», δήλωσε ο σεΐχης.
www.naftemporiki.gr