ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Βλάβη απειλεί την εκτόξευση του πρώτου σεισμογράφου στον Άρη

Το InSight θα επιχειρήσει να προσδιορίσει την εσωτερική δομή του Άρη


Τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα πρώτα σεισμόμετρα που θα μελετήσουν τη γεωλογία του Άρη απειλεί να καθυστερήσει την εκτόξευση της αμερικανικής αποστολής InSight στις αρχές Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο θάλαμος κενού που στεγάζει τα τρία ευαίσθητα σεισμόμετρα παρουσίασε εισροή αέρα, η οποία θα εμπόδιζε τη συλλογή ακριβών μετρήσεων στην αρειανή επιφάνεια.

Το όργανο βρίσκεται ακόμα στη Γαλλία και εξετάζεται από τους μηχανικούς που το κατασκεύασαν στη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES.



Η βλάβη πρέπει να διορθωθεί άμεσα προκειμένου να εγκατασταθεί εγκαίρως το όργανο στο κύριο σώμα του σκάφους Insight.



Αναμένοντας την κατάλληλη θέση του Άρη



Αν η αποστολή δεν εκτοξευτεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού παράθυρου, που διαρκεί από τις 4 έως τις 30 Μαρτίου, η NASA θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι να βρεθεί ο Άρης και πάλι στην κατάλληλη θέση.



Το ίδιο το σκάφος υποβάλλεται ακόμα σε δοκιμές σε εργαστήριο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed-Martin στο Ντένβερ του Κολοράντο.



Τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφερθεί στην Αεροπορική Βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια από όπου θα εκτοξευτεί. Τα σεισμόμετρα προγραμματίζεται να προστεθούν τον Ιανουάριο.



Εφόσον εκτοξευτεί τον Μάρτιο, το InSight (Interior Exploration) using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) θα προσεδαφιστεί κοντά στον ισημερινό του Άρη τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ξεκινήσει μια αποστολή δύο ετών.



Το βασικό όργανο του σκάφους θα μελετήσει την ταχύτητα διάδοσης σεισμικών κυμάτων στο υπέδαφος προκειμένου να αποκαλύψει την εσωτερική δομή του πλανήτη.



Ο Άρης πιστεύεται ότι δεν έχει ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα, οπότε οι σεισμοί του πιθανότατα είναι σπάνιοι και ασθενείς.

www.tovima.gr