ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η μικρότερη έγχρωμη εικόνα στον κόσμο

Αυτή είναι σε μεγέθυνση η μικρότερη εικόνα στον κόσμο. Credit (Scrona / ETH Zurich)

Επιστήμονες στην Ελβετία εκτύπωσαν τη μικρότερη στον κόσμο έγχρωμη εικόνα και κέρδισαν μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Η εικόνα, που δείχνει σε ένα βυθό ψάρια-κλόουν να κολυμπάνε δίπλα σε θαλάσσιες ανεμώνες, καταλαμβάνει έκταση μόλις 0,0092 τετραγωνικών χιλιοστών (0,08 Χ 0,115 χιλιοστών) ή όσο μέγεθος έχει ένα εικονοστοιχείο (πίξελ) σε μια οθόνη έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Προφανώς, η εικόνα είναι πολύ μικρή για να τη δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεται ειδικό μικροσκόπιο...
Οι hitech κουκίδες
Όμως, σημαντικότερη και από το ρεκόρ είναι η νέα τεχνολογία νανο-εκτυπώσεων 3d NanoDrip, η οποία δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακό μελάνι, αλλά κβαντικές κουκίδες, δηλαδή νανοσωματίδια που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη συχνότητα του φωτός.
Η νέα τεχνολογία νανο-εκτύπωσης διατάσσει με εντυπωσιακή ακρίβεια τις ερυθρές, πράσινες και μπλε κβαντικές κουκίδες, αναπαράγοντας την εικόνα με ανάλυση 25.000 κουκίδων ανά ίντσα (dpi). Οι καλύτεροι συμβατικοί εκτυπωτές φθάνουν σε ανάλυση 2.400 dpi.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί, πέρα από εκτυπώσεις, για τη δημιουργία νανοδομών σε νέα υλικά, στα ηλεκτρονικά, στην οπτική, στη βιοτεχνολογία κ.α. Οι κβαντικές κουκίδες ήδη αξιοποιούνται στη δημιουργία τηλεοράσεων, ηλιακών μπαταριών και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων. Το επίτευγμα αποτελεί έργο ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης και της νεοφυούς εταιρείας Scrona Ltd, η οποία ανέλαβε την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας 3d NanoDrip.
www.tovima.gr