ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ερχονται τα εικονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με το vTime μια επαγγελματική συνάντηση δεν θα είναι πια μονότονη. Τα κοστούμια φεύγουν και τα avatar ταξιδεύουν στη φαντασία

Το πρώτο εικονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι γεγονός και ονομάζεται vTime. Σύμφωνα με τους επινοητές του, το διαδικτυακό μέσο ήδη διαθέτει χιλιάδες χρήστες, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκεται σε φάση βελτίωσης. Για την ώρα, τα μέλη του μπορούν να βουτήξουν στον εικονικό κόσμο με τη βοήθεια της «μάσκας» εικονικής πραγματικότητας της Samsung, Gear VR, ενώ σε λίγες ημέρες πρόκειται να προστεθεί και η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Google Cardboard - της μάσκας VR του αμερικανικού κολοσσού από χαρτόνι...
Στην πράξη, οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν ένα τρισδιάστατο avatar αποκτώντας έτσι υπόσταση στον εικονικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μπορούν να επικοινωνήσουν με φίλους και να πραγματοποιήσουν εικονικές συναντήσεις με άλλους. Σύμφωνα με τους  ειδικούς, διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνική δικτύωση θα μπορούσε να προσφέρει μια φουτουριστική εμπειρία εμβύθισης η οποία δεν αποκλείεται να είναι ακόμη πιο εθιστική από την προηγούμενη μορφή της.

Αλληλεπίδραση σε… 3D

Το vTime, το πρώτο εικονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES (6-9 Ιανουαρίου) στο Λας Βέγκας. Πίσω από την ιδέα ενός «ζωντανού» κοινωνικού δικτύου με avatar βρίσκεται η βρετανική εταιρεία Starship, με έδρα στο Λίβερπουλ, η οποία υποστηρίζει ότι στο κοντινό μέλλον ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης θα πραγματοποιείται σε εικονικό επίπεδο.

«Εχουμε ήδη αρκετούς χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν το vTime για επαγγελματικές συναντήσεις» εξηγεί η Βίκι Ρόμπερτς, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Starship. «Ατομα τα οποία διατηρούν σχέσεις εξ αποστάσεως επίσης επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, ένας χρήστης δώρισε στην κοπέλα του το Gear VR για τα Χριστούγεννα προκειμένου να μπορούν να περνούν χρόνο μαζί εξ αποστάσεως».


«Βουτιά» σε έναν εικονικό κόσμο

Οι λεγόμενοι vTimers μπορούν να κάνουν την όλη εικονική εμπειρία πιο προσωπική προσθέτοντας τις δικές τους πινελιές στην εμφάνιση του avatar τους, ενώ μπορούν παράλληλα να δημιουργήσουν λίστα φίλων και να οργανώσουν εικονικές συναντήσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Ακόμη, μπορούν να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο μέσω του vTime Search, της αναζήτησης του δικτύου που συνδέει μεταξύ τους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμη και χρήστες που δεν διαθέτουν μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας μπορούν να βουτήξουν στον δισδιάστατο κόσμο του vTime. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος σε συζητήσεις μέσω του mono mode, ενός δισδιάστατου παραθύρου στο «μετασύμπαν» του vTime. Επιπλέον, θεατές μπορούν μέσω tablet ή smartphone να παρακολουθούν ζωντανές ανοιχτές συζητήσεις και συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο εικονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή να ζητήσουν πρόσκληση ώστε να αποκτήσουν την άδεια να δουν προσωπικές συνομιλίες μεταξύ των χρηστών.

«Στόχος μας είναι να προσθέσουμε σταδιακά και άλλες επιλογές για τους χρήστες μας όπως π.χ. η δυνατότητα ανταλλαγής βίντεο και φωτογραφιών» προσθέτει η Ρόμπερτς, ενώ υπογραμμίζει ότι η εταιρεία προσανατολίζεται σε τεχνολογίες που σχετίζονται με τον έλεγχο κίνησης (motion control) αλλά και την απτική διάδραση των χρηστών. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι το vTime θα μπορούσε μελλοντικά να λειτουργεί με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift VR της Facebook.


Ο μπλε «βασιλιάς» των social media άλλωστε είχε αποκαλύψει τον τρισδιάστατο προσανατολισμό του γύρω από την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας όταν το 2014 εξαγόρασε την Oculus έναντι 2 δισ. δολαρίων. Πλέον η μάσκα εικονικής πραγματικότητας του Facebook είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία προς 599 δολάρια - δηλαδή, περίπου 552 ευρώ -, ενώ οι πρώτες συσκευές αναμένεται να αποσταλούν στους ιδιοκτήτες τους τον ερχόμενο Μάρτιο.
www.tovima.gr