ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Μίνι διαστημικό λεωφορείο προστίθεται στον στόλο ανεφοδιασμού του ISS

Πρωτότυπο του Dream Chaser στην Καλιφόρνια. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο να προσγειώνεται σε διάδρομο τροχοδρόμησης
Ακόμα μια αμερικανική εταιρεία εξασφάλισε συμβόλαιο της NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού: η ιδιωτική Sierra Nevada θα πετά με το Dream Chaser, ένα επαναχρησιμοποιούμενο «διαστημοπλάνο» που προσγειώνεται όπως το διαστημικό λεωφορείο. Η Sierra Nevada γίνεται έτσι ο τρίτος εργολάβος της NASA για τον ανεφοδιασμό του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος, έπειτα από τις εταιρείες SpaceX και Orbital ATK. Τα τρία συμβόλαια έχουν συνολικό ύψος 14 δισ. δολάρια και προβλέπουν τουλάχιστον έξι αποστολές από κάθε εργολάβο το διάστημα 2019-2014...
Ανεφοδιασμός με το... λεωφορείο


Το Dream Chaser θα εκτοξεύεται από τη Φλόριντα τοποθετημένο κατακόρυφα στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas 5 της κοινοπραξίας United Space Alliance, την οποία δημιούργησαν οι Boeing και Lockheed Martin. Αφού παραδώσει το φορτίο στον ISS, θα προσγειώνεται σαν αεροπλάνο είτε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι είτε σε άλλους διαδρόμους, ανέφερε η Sierra Nevada.


Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκτηση πειραματόζωων και επιστημονικών υλικών από τον ISS. Η κάψουλα Dragon της SpaceX επιστρέφει πέφτοντας με αλεξίπτωτο στον ωκεανό, ενώ η κάψουλα Cygnus της Orbital ATK καταστρέφεται φλεγόμενη στην ατμόσφαιρα με το τέλος κάθε αποστολής.
Βασικός παράγοντας στην απόφαση της NASA να συνεργαστεί με τρίτο εργολάβο ήταν τα ατυχήματα κατά την εκτόξευση που είχαν υποστεί το τελευταίο διάστημα η Orbital ATK και η SpaceX.


Εκτός από τις μη επανδρωμένες αποστολές, η NASA σχεδιάζει να αναθέσει σε ιδιώτες και την μεταφορά πληρωμάτων. Συμβόλαια για την ανάπτυξη επανδρωμένων σκαφών έχουν εξασφαλίσει η SpaceX και η Boeing.


Σήμερα, οι αμερικανοί αστροναύτες πετούν από και προς τον ISS με νοικιασμένες θέσεις στα ρωσικά Soyuz.
www.tovima.gr