ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Τα μάτια του κροκόδειλου φτιάχτηκαν για… καρτέρι

Τα μάτια του κροκόδειλου είναι ιδανικά στην παρατήρηση για θηράματα

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι τα μάτια των κροκοδείλων εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να τους βοηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην αναζήτηση τροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «φτιαγμένα» με τρόπο τέτοιο ώστε όταν βρίσκονται στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας (δηλ. ο κροκόδειλος βρίσκεται κάτω από το νερό) να σαρώνουν κυριολεκτικά την περιοχή για τον εντοπισμό πιθανών θηραμάτων...
Η κρίσιμη διαφορά
Τη μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και τη δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Experimental Biology». Διαπίστωσαν ότι τα μάτια των κροκοδείλων έχουν μια ουσιώδη διαφοροποίηση σε μια βασική δομή που έχουν τα μάτια των περισσότερων ειδών.
Η δομή αυτή ονομάζεται κεντρικό βοθρίο και πρόκειται για μια μικρή περιοχή που περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κωνίων στο μάτι. Η δομή αυτή είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση έχει και περιέχει πολλαπλά στρώματα κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένων των φωτοϋποδοχέων του ματιού. Η δομή αυτή συνήθως έχει σφαιρικό σχήμα αλλά στα μάτια των κροκοδείλων σχηματίζει μια οριζόντια «γραμμή». Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές επιτρέπει στους κροκοδείλους να παρατηρούν όλη την περιοχή στην οποία βρίσκονται χωρίς να χρειάζεται να κουνούν καθόλου το κεφάλι τους και να γίνονται αντιληπτοί από πιθανά θηράματα. Επίσης τα μάτια των κροκοδείλων είναι έτσι κατασκευασμένα για να τους επιτρέπουν να βλέπουν έστω και πιο θολά ακόμη και κάτω από την επιφάνεια του νερού.
www.tovima.gr