ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Αναβολή δυο ετών στο Exomars

H διπλή αποστολή ExoMars περιλαμβάνει έναν δορυφόρο, ένα μικρό στατικό ρομπότ (κέντρο) και ένα μεγαλύτερο τροχοφόρο ρομπότ (Φωτογραφία: ESA )
Παρίσι 
To δεύτερο σκέλος της φιλόδοξης αποστολής ExoMars στον Άρη, ένα ρομποτικό γεωτρύπανο που θα αναζητήσει ενδείξεις ζωής στο υπέδαφος της εξωγήινης ερήμου, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Ιούλιο του 2020, αποφάσισαν οι διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και της Ρωσίας. Το πρώτο σκέλος της αποστολής, ένας δορυφόρος που φιλοδοξεί να διευκρινίσει αν το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη έχει βιολογική προέλευση, εκτοξεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο μαζί με ένα μικρό, στατικό ρομπότ που θα κατέβει στην επιφάνεια και θα προβάρει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την προσεδάφιση ενός μεγαλύτερου, τροχοφόρου ρομπότ...

Το ρομπότ αυτό, εξοπλισμένο με ένα μικρό γεωτρύπανο που θα αναζητήσει ίχνη σημερινής ή παλαιότερης μικροβιακής δραστηριότητας, θα ήταν το πρώτο που εκτοξεύεται στον Άρη από χώρα εκτός των ΗΠΑ.



Δυο ρομπότ την ίδια χρονιά



Η αποστολή ExoMars, κόστους άνω των 1,2 δισ. ευρώ, είχε συλληφθεί ως συνεργασία ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, όμως η NASA υπαναχώρησε το 2012. 



Η ρωσική Roscosmos προσφέρθηκε το 2013 να αναπληρώσει το κενό προσφέροντας τους πυραύλους της αποστολής καθώς και το σύστημα προσεδάφισης του ρομπότ, βασισμένο σε αλεξίπτωτα και προωστήρες επιβράδυνσης -ωστόσο η δυσκολία σύνδεσης του ευρωπαϊκού ρομπότ με το ρωσικό σύστημα προσεδάφισης οδήγησε σε καθυστερήσεις.



Όπως φαίνεται το δεύτερο σκέλος του ExoMars θα γίνει το δεύτερο τροχοφόρο ρομπότ που αναχωρεί για Άρη το 2020 -η NASA προγραμματίζει για την ίδια χρονιά μια αποστολή που αναμένεται να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων που αργότερα θα αποσταλούν στη Γη.
www.tovima.gr