ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τηλεόραση και κλιματιστικό κατά των κουνουπιών

Η αντικουνουπική τεχνολογία  είναι πολύτιμη για την Ινδία όπου η μετάδοση ασθενειών μέσω των κουνουπιών έχει πλέον ξεφύγει

Την «υπερηχητική» της δύναμη ενάντια στα κουνούπια και στη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών - όπως π.χ. η ελονοσία και ο ιός Ζίκα - παρατάσσει η LG, παρουσιάζοντας μια τηλεόραση και ένα κλιματιστικό κατά των ενοχλητικών τσιμπημάτων αποκλειστικά για την Ινδία. Οι συσκευές «Mosquito Away», όπως ονομάζονται, αφοπλίζουν τα κουνούπια, παραλύοντας το νευρικό τους σύστημα με την βοήθεια των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπουν...
Αντικουνουπική τεχνολογία εν δράσει
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αντικουνουπικές συσκευές δεν χρησιμοποιούν επιβλαβείς χημικές ουσίες, ούτε απαιτούν συντήρηση.
Η LG υπογραμμίζει ότι το σύστημα υπερήχων που είναι ενσωματωμένο τόσο στις τηλεοράσεις 32 και 42 ιντσών, όσο και στο κλιματιστικό κατά των κουνουπιών, εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών που έχουν θέσει οι παγκόσμιοι οργανισμοί και έχει δοκιμαστεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και Τοξικολογίας (ΙΙΒΑΤ).
Στην Ινδία, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών μέσω των κουνουπιών είναι πολύ υψηλός. Από τις αρμόδιες αρχές έχουν καταγραφεί περίπου 1,13 εκατ. σοβαρές περιπτώσεις μετάδοσης, ενώ μόνο το 11% του πληθυσμού ζει σε περιοχές που δεν έχουν «χτυπηθεί» από την ελονοσία.
Στην Ευρώπη, εξαιτίας των αυστηρών κανονισμών και κριτηρίων ενεργειακής κλάσης, όπως φαίνεται δεν θα δούμε τις συσκευές αυτές. Επιπλέον, οι κλιματολογικές συνθηκες στην περιοχή δεν ευνοούν την ανάπτυξη των εντομων σε τέτοιο βαθμό ώστε η κατασκευή μιας τέτοιας σειράς συσκευών να θεωρείται συμφέρουσα από όλες τις απόψεις.
www.tovima.gr