ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Συσκευή διαβάζει βιβλία, χωρίς να τα ανοίξει



Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Georgia Tech των ΗΠΑ αναπτύσσουν το πρώτο σύστημα ανάγνωσης κλειστών βιβλίων. Πρόκειται για μια συσκευή υπολογιστικής απεικόνισης, η οποία χρησιμοποιεί κάμερα τεραχέρτς (ακτίνων-Τ) και ειδικούς αλγόριθμους για να «δει» τι κρύβεται μέσα στις σελίδες...

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Μπάρμακ Χέσματ του Εργαστηρίου Πολυμέσων (Media Lab) του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», έχουν έως τώρα πετύχει να διαβάσουν σωστά τα γράμματα στις εννέα πρώτες σελίδες μιας στοίβας σελίδων.
Το σύστημα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και χρειάζεται χρόνο ακόμη για να βελτιωθεί, θα βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη αρχαίων και εύθραυστων βιβλίων ή άλλων κειμένων, που οι επιστήμονες διστάζουν να ξεφυλλίσουν, μήπως τα χαλάσουν. Ήδη το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την πρωτοποριακή συσκευή.
Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα μπορούσε ίσως να διαβάσει ακόμη και γράμμα μέσα σε κλειστό φάκελο. Θα ήταν επίσης πιθανό να «σκανάρει» πολλές μαζί σελίδες, χωρίς να χρειάζεται κανείς να τις περνά μία-μία από το μηχάνημα σάρωσης.
Όμως η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε, εκτός από τα βιβλία και χαρτιά, να αξιοποιηθεί για την ανάλυση και άλλων υλικών (χημικών, φαρμακευτικών, μηχανικών κ.α.) που είναι τοποθετημένα σε διαδοχικά στρώματα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί ακτινοβολία τεραχέρτς (στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα βρίσκεται ανάμεσα στα μικροκύματα και στο υπέρυθρο φως), η οποία έχει πλεονεκτήματα έναντι των ακτίνων-Χ ή των ηχητικών κυμάτων στο να διαπερνά τις επιφάνειες και να διεισδύει μέσα σε αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, οι λεγόμενες και ακτίνες-Τ μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε μια λευκή σελίδα και σε ένα χαρτί που πάνω του έχει το μελάνι των γραμμάτων..
A.Π.Ε.