ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

To ALMA βλέπει έναν πλανήτη να γεννιέται μέσα από τη σκόνη

Ο εσώτερος σκοτεινός δακτύλιος γύρω από το άστρο δεν αποκλείεται να κρύβει έναν πλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα 

Ουάσινγκτον
Πριν από μερικά χρόνια, οι αστρονόμοι θα έτριβαν τα μάτια τους βλέποντας μια τόσο θεαματική εικόνα: το ALMA, μια συστοιχία από δεκάδες ραδιοτηλεσκόπια στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, ανακάλυψε ενδείξεις ενός πλανήτη που σχηματίζεται γύρω από ένα κοντινό άστρο. Η θεαματική εικόνα δείχνει τον δίσκο σκόνης που περιβάλλει το TW της Ύδρας, ένα κοντινό άστρο που άρχισε να λάμπει πριν από μόλις 10 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα στον δίσκο διακρίνονται αρκετοί σκοτεινοί δακτύλιοι, σαν κάτι να καθάρισε τη σκόνη με κυκλικές κινήσεις...
To ενδιαφέρον των αστρονόμων εστιάζεται στον εσώτερο τέτοιο δακτύλιο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν το μέγεθος των κόκκων της σκόνης από μικρές διαφορές στο φάσμα εκπομπής ραδιοκυμάτων. Και η ανάλυση έδειξε ότι στον εσώτερο δακτύλιο οι κόκκοι είναι πολύ μικρότεροι.

Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο εσώτερος δακτύλιος καθαρίστηκε από τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω ενός μεγάλου πλανήτη που κινείται σε τροχιά μέσα στον δακτύλιο. Ορισμένα μαθηματικά μοντέλα πλανητογένεσης προβλέπουν ότι οι πλανήτες διώχνουν από το διάβα τους τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω των βαρυτικών επιδράσεων και της τριβής. Και οι παρατηρήσεις στο TW της Ύδρας βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Το πλάτος του δακτυλίου υποδεικνύει ότι ο νεογέννητος πλανήτης, αν πράγματι υπάρχει, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα και δεν αποκλείεται να αποτελείται κι αυτός από αέρια και πάγους.

Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ανακάλυψη και να προσφέρουν έτσι νέα στοιχεία για την τελειοποίηση των μοντέλων πλανητογένεσης.

Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.
Newsroom ΔΟΛ