ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Νέα έρευνα καθιστά δυνατή την παράταση της ζωής των λουλουδιών


Ιάπωνες επιστήμονες πιστεύεται πως ανακάλυψαν ένα τρόπο να καθυστερήσουν το γήρας των λουλουδιών. Ο χρόνος ζωής των λουλουδιών μπορεί να αυξηθεί κατά 50%,  σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές του Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργία και Τροφίμων στο Τόκιο, πιστεύεται πως ανακάλυψαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το μικρό χρόνο ζωής ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, ιαπωνικής ποικιλίας. Πρόκειται για μια κατηγορία λουλουδιών, στην  οποία εντάσσονται πολλά είδη. Αυτά τα λουλούδια ανθίζουν την ημέρα και συνήθως μέχρι το βράδυ έχουν μαραθεί. Με την καταστολή του γονιδίου υπό την ονομασία "EPHEMERAL1" - η διάρκεια ζωής του κάθε λουλούδι έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σχολιάζει ο Kenichi Σιμπούγια, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία...

«Τα μη τροποποιημένα λουλούδια μαραίνονται μέσα σε 13 ώρες από την άνθισή τους, αλλά τα λουλούδια που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση άντεξε  24 ώρες», σχολίασε ο επικεφαλής.


«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο συνδέεται με τη γήρανση των πετάλων», είπε ο Shibuya σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείοτην Πέμπτη.



Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεθόδων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών, πρόσθεσε.



«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να τροποποιηθούν τα γονίδια όλων των ειδών στα λουλούδια, αλλά μπορούμε να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να κατασταλεί το γονίδιο, ώστε ακόμα και τα κομμένα άνθη να μπορέσουν να αποτρέπουν το γονίδιο να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο Shibuya.
Για μερικά λουλούδια, όπως τα τριαντάφυλλα, τα ανθοπωλεία χρησιμοποιούν σήμερα χημικές ουσίες για την αναστολή μιας φυτικής ορμόνης που οδηγεί το λουλούδι στην ωρίμανσή του.

www.kathimerini.gr