Η συσκευή SCio θα σαρώνει με μία δέσμη φωτός το τρόφιμο και θα βρίσκει την περιεκτικότητα που έχει σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ή στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών, αν είναι ώριμα ή όχι.
Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί κανείς σχεδόν αυτοστιγμεί να υπολογίσει τα συστατικά και τις θερμίδες μιας τροφής, να διαπιστώσει ποιες ουσίες περιέχει όντως ένα χάπι, ακόμη και να ελέγξει αν τα φυτά του χρειάζονται πότισμα. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η ισραηλινή εταιρεία Consumer Physics με την ηλεκτρονική συσκευή SCio που έχει αναπτύξει και την οποία θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο από το επόμενο καλοκαίρι. Με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από έναν αναπτήρα Zippo, και με τιμή γύρω στα 250 δολάρια, η SCio θα λειτουργεί σαν ένα εργαστήριο μοριακών αναλύσεων «τσέπης», έχοντας τη δυνατότητα να προσδιορίσει τη σύσταση μιας πολύ μεγάλης ποικιλίας υλικών. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο κάτοχός της είναι να τη συνδέσει ασύρματα με το smartphone του και να πατήσει το μοναδικό κουμπί της συσκευής, για να «σαρώσει» με μια δέσμη φωτός το υλικό που τον ενδιαφέρει...
Τότε, η SCio θα κάνει τις μετρήσεις και θα τις μεταδώσει μέσω του smartphone στη βάση δεδομένων της Consumer Physics, για να συγκριθούν με προηγούμενες αναλύσεις και να προκύψουν τα αποτελέσματα. Μάλιστα, η ισραηλινή εταιρεία υποστηρίζει πως δεν θα χρειάζονται πάνω από 3 δευτερόλεπτα από το πάτημα του κουμπιού μέχρι τα αποτελέσματα να εμφανισθούν τελικά στην οθόνη του κινητού.
Το γκάτζετ ανακοινώθηκε από την Consumer Physics τον περασμένο Απρίλιο, όταν η εταιρεία ξεκίνησε στο Kickstarter μια εκστρατεία χρηματοδότησης της παραγωγής του, από την οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 2,8 εκατομμύρια δολάρια – ποσό υπερπολλαπλάσιο από τα 200.000 δολάρια που είχε θέσει ως στόχο.
Εκτοτε, η συσκευή έχει γίνει θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή μίντια, όπως το BBC, το Bloomberg, το CNN και το Associated Press. Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο διευθυντής της εταιρείας Dror Sharon σε συνέντευξή του στη βρετανική Daily Mail, η SCio έχει τη δυνατότητα να αναλύσει ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως βενζίνη, δέρματα, ελαστικά, καλλυντικά ή ακόμη και κοσμήματα. Ετσι, θα δώσει στους καταναλωτές ένα «όπλο» για να ελέγχουν οι ίδιοι τη γνησιότητα αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν.
Από όλες αυτές τις αναλύσεις, σε πρώτη φάση η Consumer Physics θα επικεντρωθεί στη χρήση της συσκευής για τη μέτρηση της υγρασίας των φυτών, την εύρεση των συστατικών των χαπιών και, το κυριότερο, την εξέταση των τροφίμων. Οσον αφορά την τελευταία εφαρμογή, η SCio θα μπορεί να βρει την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, προσδιορίζοντας παράλληλα και τις θερμίδες του ή, στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών, αν είναι ώριμα ή όχι. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά πως μέχρι το καλοκαίρι η βάση δεδομένων της θα καλύπτει το 80% των τροφών που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος, ενώ επίσης θα περιλαμβάνει και ουσίες με τις οποίες νοθεύονται. Ετσι, για παράδειγμα, το γκάτζετ θα μπορεί να ανιχνεύσει αν το γάλα είναι επιμολυσμένο με μελαμίνη, όπως είχε γίνει στην Κίνα το 2008. Η συσκευή βασίζεται στη φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου (NIR), μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια εδώ και χρόνια: η δέσμη φωτός που πέφτει πάνω στο υλικό προκαλεί την ταλάντωση των μορίων του, τα οποία ανακλούν σήματα σε μήκη κύματος που είναι χαρακτηριστικά της χημικής τους δομής.
www.kathimerini.gr