ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Χρήση σόγιας για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων


Η λεκιθίνη σόγιας αποτελεί κοινό συστατικό σε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από κέικ σοκολάτας έως υποκατάστατα βουτύρου. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν μία πιθανή νέα χρήση αυτής της ουσίας, στη διάλυση και διασπορά πετρελαιοκηλίδων αργού πετρελαίου. Η νέα εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε μία καλύτερη και λιγότερο τοξική μέθοδο καθαρισμού αυτών των περιβαλλοντικών καταστροφών. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ραμ Γκούπτα, εξηγεί σε πρόσφατη δημοσίευσή της ότι η εφαρμογή χημικών μέσων διασποράς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη γρήγορη απαλλαγή από πετρελαιοκηλίδες. Οι παράγοντες διασποράς λειτουργούν διασπώντας το πετρέλαιο σε μικρά σταγονίδια τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εξουδετερωθούν από τα βακτήρια...
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες διασποράς μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υδρόβια ζωή αλλά και τις ομάδες καθαρισμού. Για αυτό το λόγο, η ομάδα του Γκούπτα στράφηκε σε μία φυσική, πιο ήπια ουσία, ένα τασιενεργό παράγοντα που επιταχύνει την απορρόφηση των υγρών αναγκάζοντάς τα να σχηματίζουν μικρά σταγονίδια, ώστε να εξετάσουν αν θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ερευνητές της μη κερδοσκοπικής Αμερικανικής Ένωσης Χημικών διαχώρισαν ακατέργαστη λεκιθίνη σόγιας, μία πολύ αποτελεσματική επιφανειοδραστική ουσία που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, και συγκεκριμένα στα λιπιδικά συστατικά του. Στη συνέχεια, εξέτασαν πόσο καλά μπορούσαν αυτά τα λιπίδια να διασπάσουν αργό πετρέλαιο μέσα σε νερό στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν πως οι ενώσεις αυτές λειτουργούν το ίδιο καλά ή ακόμα και ελαφρώς καλύτερα με τα δύο πιο δημοφιλή εμπορικά μέσα διασποράς πετρελαίου.
www.naftemporiki.gr