ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Επικίνδυνη αποστολή το ταξίδι στον Αρη


Με εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας κινδυνεύουν οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν προς τον Αρη.

Σαν να μην έφταναν η ανία, ο περιορισμένος χώρος και η λιγοστή παρέα, οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν προς τον Αρη κινδυνεύουν και με εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας της κοσμικής ακτινοβολίας. Αμερικανοί ερευνητές εξέθεσαν πειραματόζωα σε ακτίνες σωματιδίων υψηλής ενέργειας, ανάλογες με αυτές που ανιχνεύονται στις κοσμικές ακτίνες του γαλαξία, και διαπίστωσαν ότι προκαλούν καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος περιορίζοντας σημαντικά την απόδοση των ζώων. «Τα νέα δεν είναι θετικά για τους αστροναύτες που μελλοντικά θα συμμετάσχουν σε αποστολές διάρκειας δύο-τριών ετών στον Κόκκινο Πλανήτη», τονίζει ο Τσαρλς Λιμολί, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας...


Κοσμική ακτινοβολία



«Η μείωση της απόδοσης, τα κενά μνήμης και η απώλεια συνείδησης και ελλειμματική εστίαση του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να επηρεάσουν ζωτικής σημασίας δραστηριότητες. Δεν αποκλείεται καθόλου η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια να έχει παρενέργειες, ακόμη και μακροπρόθεσμα, στις γνωσιακές δεξιότητες του ατόμου.



Η κοσμική ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη πτώση της απόδοσης, άγχος και να επηρεάσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων», κατέληξε ο Αμερικανός καθηγητής. Τα τεχνολογικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν οι επανδρωμένες αποστολές στον Αρη είναι εξαιρετικά μεγάλα, αλλά η NASA προσβλέπει στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος το πολύ μέχρι το 2030.



Kατά την τελευταία έρευνα, τα τρωκτικά που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα τοποθετήθηκαν σε μία ακτίνα υψηλής ενέργειας οξυγόνου και σωματιδίων τιτανίου στο εργαστήριο κοσμικής ακτινοβολίας της ΝASA προτού επαναπροωθηθούν στο εργαστήριο του Λιμολί για εξέταση. Στο Διάστημα τα σωματίδια που αποτελούν τις κοσμικές ακτίνες του γαλαξία προέρχονται από τις εκρήξεις άστρων. Η έκθεση σε τέτοιου είδους σωματίδια προκάλεσε στα ποντίκια φλεγμονή στον εγκέφαλο, γεγονός που επηρέασε την καλή μετάδοση τα σημάτων μέσω των νευρώνων. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου των ζώων απέδειξαν ότι το σύστημα της επικοινωνίας εμφάνιζε βλάβες.



Ειδική θωράκιση



Εξι εβδομάδες μετά την επαφή τους με τα ενεργειακά σωματίδια, τα ποντίκια είχαν λιγότερες δενδριτικές συνάψεις, δηλαδή δομές που προβάλλουν από τους νευρώνες και μεταφέρουν ηλεκτροχημικά σήματα. Τα φορτισμένα σωματίδια έμοιαζαν να έχουν πλήξει αυτές τις νευρωνικές διακλαδώσεις και να τις είχαν θέσει εκτός λειτουργίας, δημιουργώντας προβλήματα ανάλογα με αυτά που προκαλούν οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.



Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι τα διαστημικά σκάφη, τα οποία θα ξεκινούν για μακρινά ταξίδια στο σύμπαν, θα χρειαστούν ειδική θωράκιση από τις κοσμικές ακτίνες. Ομως, μια τέτοια θωράκιση απλώς θα περιορίσει το πρόβλημα και δεν θα το λύσει. Μία λύση θα ήταν η ανακάλυψη φαρμάκων που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ακτίνες.

www.kathimerini.gr