Ενα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα σπάνιο θέαμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό τα ξημερώματα της Δευτέρας, τη στιγμή που η Γη θα «ρίχνει» κόκκινη σκιά στη Σελήνη. Πρόκειται για το φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης τη στιγμή που αυτή θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Το φαινόμενο προκύπτει από την πλήρη ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ηλιου για περισσότερο από μία ώρα και στη χώρα μας θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί...
Η ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου, που είναι γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι», κάνει το φεγγάρι να φαίνεται 14 φορές μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο, την πιο μακρινή δηλαδή απόσταση από τη Γη. Το «θέαμα» εάν ο ουρανός είναι καθαρός, θα είναι ορατό από την βόρεια και νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, ορισμένες περιοχές της δυτικής Ασίας και του ανατολικού Ειρηνικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, η τελευταία φορά που είχαμε ολική έκλειψη υπερπανσελήνου ήταν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ το ίδιο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί πριν από το 2033.
www.kathimerini.gr