ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Μεταλλαγμένα «μικρογουρουνάκια» πωλούνται ως κατοικίδιο στην Κίνα

Οι μικροχοίροι έκλεψαν την παράσταση σε συνέδριο Βιοτεχνολογίας στην Κίνα
Πεκίνο 
Δημιουργήθηκαν για χρήση ως πειραματόζωα, είναι όμως τόσο χαριτωμένα που οι δημιουργοί τους αποφάσισαν να τα πουλήσουν ως κατοικίδια: είναι τα «μικρογουρουνάκια» που δημιουργήθηκαν στην Κίνα με την τελευταία λέξη της γενετικής τεχνολογίας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εκτρεφόμενες ράτσες χοίρων, που συχνά ξεπερνούν τα 100 κιλά, οι «μικροχοίροι» του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου (BGI) δεν ξεπερνούν τα 15 κιλά όταν ενηλικιωθούν -το βάρος ενός μέσου σκύλου. Δημιουργήθηκαν χάρη στη μέθοδο TALEN, μια από τις νέες τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης, οι οποίες επιτρέπουν στους ερευνητές να επεμβαίνουν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος...


Ράτσα... εργαστηρίου
Στόχος του BGI ήταν να δημιουργήσει μικρόσωμους χοίρους για βιοϊατρικές μελέτες -τα γουρούνια έχουν σημαντικές γενετικές και φυσιολογικές ομοιότητες με τον άνθρωπο, ωστόσο το μεγάλο μέγεθός τους αυξάνει το κόστος των πειραμάτων και δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες.


Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του «Nature», οι ερευνητές του BGI ξεκίνησαν με τη χοίρους της μικρόσωμης ράτσας Bama, οι οποίοι κανονικά ζυγίζουν 35-50 κιλά. Κλωνοποίησαν γουρουνάκια από εμβρυακά κύτταρα Bama και χρησιμοποίησαν την τεχνολογία TALEN για να απενεργοποιήσουν ένα από τα δύο γονίδια του υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης.


Με τα κύτταρά τους να αδυνατούν να αναγνωρίσουν την αυξητική ορμόνη, τα κλωνοποιημένα και γενετικά τροποποιημένα γουρουνάκια δεν αναπτύσσονται ομαλά και μένουν μικρόσωμα.


Η διάθεση των μικροχοίρων ως κατοικίδιων ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Συνέδριο Biotech Leaders στο Σενζέν της Κίνας. Η τιμή καθορίστηκε στα 10.000 γουάν, περίπου 1.400 ευρώ. «Όλοι στο συνέδριο ήθελαν να τα πάρουν αγκαλιά» λέει ο Λαρς Μπόλουντ του Πανεπιστημίου του Άρχους στη Βρετανία, συνεργάτης του BGI στο πρόγραμμα ανάπτυξης των χοίρων.


Αντιδράσεις με επίκεντρο την ευημερία των ζώων


Η είδηση προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι ζητούν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χρήση των τεχνολογιών γενετικής τροποποίησης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και την ευημερία των ζώων.


Το BGI, πάντως, ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα: γενετικά τροποποιημένα γουρουνάκια σε νέα σχέδια και χρώματα.
www.tovima.gr