ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αστρονόμοι εντόπισαν νέο ουράνιο σώμα


Tο ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru

Το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα, που ανήκει ωστόσο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, εντόπισαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Η σημαντική ανακάλυψη έγινε από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru, το οποίο εντόπισε ένα μάλλον παγωμένο ουράνιο σώμα σε απόσταση 15,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ηλιο. Το νέο ουράνιο σώμα βρίσκεται σε τριπλάσια απόσταση από τον Ηλιο συγκριτικά με τον Πλούτωνα...


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ουράνιο σώμα που φέρει το όνομα V774104 έχει διάμετρο από 500 έως 1.000 χιλιόμετρα. Η σημαντική ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο 47ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, ενώ η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη συντονίστηκε από τον Σκοτ Σέπαρντ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι και τον Τσαντ Τρουγίλιο του αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης.



Πριν από μερικά χρόνια, ο πλανήτης νάνος Ερις, που διαθέτει και φυσικό δορυφόρο, είχε εντοπισθεί και θεωρείτο το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Το σύστημα κινείται σε μία απόσταση που κυμαίνεται μεταξύ 5,7 δισεκατομμυρίων και 14,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ηλιο.



Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον το V774104 κινείται προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος από τη σημερινή του θέση, όπως κάνει η Ερις, ή προς το εξωτερικό, όπως το 2012VP113 και η Σέντνα.

www.kathimerini.gr