ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ερευνητές του ΜΙΤ παρουσίασαν σχέδια για το φουτουριστικό μέσο μεταφοράς, Hyperloop


Σχέδια για επιβατηγές κάψουλες που θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν μέσα σε σήραγγες/ σωλήνες χωρίς αέρα αποκάλυψε ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι το Hyperloop είναι ένα σύστημα μεταφοράς που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο concept, με το οποίο επιβάτες σε ειδικές κάψουλες θα ταξιδεύουν με ταχύτητες άνω των 1.000 χλμ/ ώρα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ομάδα του MIT ήρθε πρώτη σε διαγωνισμό της SpaceX για τον σχεδιασμό καψουλών/ pods τα οποία θα δοκιμαστούν σε πρωτότυπο σωλήνα/ σήραγγα. Η ομάδα θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει και δοκιμάσει τα σχέδιά της στις ΗΠΑ...
Πίσω από το φιλόδοξο όραμα του Hyperloop βρίσκεται ο Έλον Μασκ, ο επιχειρηματίας πίσω από το Paypal, την SpaceX και την Tesla Motors, ο οποίος είχε παρουσιάσει την ιδέα του το 2013. Αν και η εταιρεία δεν αναπτύσσει η ίδια το δικό της Hyperloop, έχει εκφράσει πρόθεση να επιταχύνει την ανάπτυξη της ιδέας και κατασκευάζει εγκαταστάσεις δοκιμών στην Καλιφόρνια.
Σημειώνεται πως οι μηχανικοί του ΜΙΤ έχουν συμπεριλάβει στα σχέδιά τους φρένα εκτάκτου ανάγκης, σε περίπτωση δυσλειτουργίας των συστημάτων υπολογιστή. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν προβλέπεται χώρος για επιβάτες ή φορτίο.
Πάνω από 115 εισήλθαν στον σχετικό διαγωνισμό, με τους μηχανικούς του ΜΙΤ να κερδίζουν το βραβείο Best Overall Design. 22 ομάδες θα δοκιμάσουν τα σχέδιά τους στις εγκαταστάσεις της SpaceX.
www.naftemporiki.gr