ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σουηδία: Βιοδιασπώμενο γυαλί με βάση το ξύλο

Το υλικό μπορεί να βρει εφαρμογή σε παράθυρα και ημιδιαφανείς προσόψεις που θα επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός αλλά θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των κατοίκων
Σουηδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα διαφανές υλικό με βάση το ξύλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την παρασκευή βιοδιασπώμενων παραθύρων και φωτοβολταϊκών κυττάρων. Για να δημιουργήσει το ξύλο με βάση το γυαλί, η ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας (ΚΤΗ) αφαίρεσε χημικά τη λιγνίνη από τα κυτταρικά τοιχώματα του ξύλου. «Το ξύλο είναι μακράν το πιο διαδεδομένο βιολογικό υλικό στις κατασκευές», δήλωσε ο Λαρς Μπέργκλουντ, καθηγητής του KTH. «Το πλεονέκτημά του είναι ότι προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, προσφέρει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, όπως αντοχή, σκληρότητα, χαμηλή πυκνότητα και χαμηλή θερμική αγωγιμότητα»...
Μετά την αφαίρεση της λιγνίνης, οι ερευνητές κατέληξαν με εντελώς λευκό ξύλο. Μετά από μία περαιτέρω επέμβαση σε νανοκλίμακα για την προσαρμογή του, ήταν σε θέση να μετατρέψουν το λευκό χρώμα σε διαφανές.
Διαφανές ξύλο έχει κατασκευαστεί προηγουμένως σε μικροσκοπική κλίμακα, αλλά τώρα πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το υλικό είναι κατάλληλο για παραγωγή μεγάλης κλίμακας, ανοίγοντας το δρόμο για πρακτικές εφαρμογές, όπως σε φωτοβολταϊκά μεγάλης επιφάνειας και παράθυρα.
Συγκεκριμένα, το υλικό μπορεί να βρει εφαρμογή σε παράθυρα και ημιδιαφανείς προσόψεις που θα επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός αλλά θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των κατοίκων.
«Το διαφανές ξύλο είναι καλό υλικό για τα ηλιακά κύτταρα, δεδομένου ότι είναι μια χαμηλού κόστους και άμεσα διαθέσιμη και ανανεώσιμη πηγή», δήλωσε ο Μπέργκλουντ.
Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να ενισχύσει τη διαφάνεια του υλικού και να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία κατασκευής του.
«Σκοπεύουμε επίσης να εργαστούμε και να πειραματιστούμε με διαφορετικά είδη ξύλου, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι», πρόσθεσε ο Μπέργκλουντ.
www.naftemporiki.gr