ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συντριβή στη Σιβηρία : ακόμα μια αποτυχία για τους Ρώσους με την απώλεια διαστημικού μεταγωγικού

Μόσχα
Δεν έχει τελειωμό η κακοτυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Στην τελευταία παταγώδη αποτυχία, μη επανδρωμένο σκάφος Progress, που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απέτυχε να φτάσει σε τροχιά και  συνετρίβη στη Σιβηρία. Φορτωμένο με 3,5 τόνους προμηθειών για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο, το σκάφος Progress M-12M εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 16.00 ώρα Ελλάδας (17.00 ώρα Μόσχας).
Μόλις 325 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση, ο πύραυλος έπεσε πίσω στη Γη, επιβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πυραυλοκινητήρας του ανώτατου σταδίου απενεργοποιήθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα το σκάφος «να μην τεθεί στη σωστή τροχιά»...

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, ο πύραυλος είναι πιθανό να κατέπεσε στα Αλταϊκά Όρη, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και τη Μογγολία, σύμφωνα τουλάχιστον με μάρτυρες που άκουσαν μια έκρηξη σε μεγάλη απόσταση.
Για συντριβή στη Σιβηρία κάνει λόγο και το πρακτορείο Interfax.
Η καταστροφική αποτυχία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πλήρωμα του σταθμού, δεδομένου ότι οι προμήθειες που έχουν στη διάθεσή τους επαρκούν για έναν χρόνο.
Είναι ωστόσο μια σημαντική ήττα για την Roscosmos, της οποίας ο επικεφαλής «καρατομήθηκε» τον Απρίλιο έπειτα από μια σειρά αποτυχιών.
Η αρχή των δεινών ήρθε το Δεκέμβριο, όταν τρεις δορυφόροι του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS, καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε... αρκετά καύσιμα.
Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.
Μια ακόμα αναποδιά ήρθε το Μάρτιο, όταν μια επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τους εορτασμούς για την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.
Η τελευταία αποτυχία ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας πύραυλος Proton έθεσε έναν δορυφόρο επικοινωνιών σε λανθασμένη τροχιά.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr