ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ανοίγει ο δρόμος για γεωτρήσεις της Shell στον Αρκτικό Ωκεανό

Ουάσινγκτον
Προκαταρκτική άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέσσερις περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού έλαβε ο αγγλο-ολλανδικός γίγαντας Shell, σε μια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης την οποία επέκριναν ως απαράδεκτη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έδωσε άδεια στην πετρελαϊκή εταιρεία για γεωτρήσεις σε ρηχά νερά της Θάλασσας Μποφόρ τον Ιούλιο του 2012, ανακοίνωσε το Γραφείο Διαχείρισης, Ρύθμισης και Εφαρμογής Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEMRE)...

Για να προχωρήσει όμως στην επιχείρηση η Shell θα χρειαστεί άδειες και από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής και η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιων Αλιευμάτων.
«Βασίσαμε την απόφασή μας σχετικά με την ενεργειακή εξερεύνηση στην Αρκτική στις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες» ανακοίνωσε το BOEMRE.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις στον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό ενέχουν εξαιρετικές τεχνικές δυσκολίες, ενώ η απορρύπανση σε περίπτωση διαρροής θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.
Η απόφαση του BOEMRE δείχνει να αγνοεί τα μαθήματα από την περυσινή, καταστροφική διαρροή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τρεις μεγάλες οργανώσεις: Center for Biological Diversity, Sierra Club και Alaska Wilderness League.
Όμως οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντιστών πιθανότατα δεν θα πιάσουν τόπο, καθώς η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει το ένα τέταρτο των άγνωστων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr