ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η μυρωδιά προδίδει την... ηλικία

Ουάσινγκτον 
Μπορούμε να μυρίσουμε την ηλικία; Ναι μπορούμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία έδειξε ότι τα νεαρά άτομα έχουν πιο δυνατή και πιο δυσάρεστη οσμή από τα γηραιότερα. Ερευνητές από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν ότι παίρνοντας…. μυρωδιά από το σώμα ενός ανθρώπου είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος εάν αυτός ο άνθρωπος είναι νεαρός, μεσήλικας ή ηλικιωμένος χωρίς καν να τον δει...
Η μελέτη
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οσμών από τρεις ομάδες ατόμων η καθεμία εκ των οποίων περιελάμβανε 12 ως 16 άτομα: στη μία ομάδα οι εθελοντές ήταν ηλικίας 20 ως 30 ετών, στη δεύτερη 45 ως 55 ετών και στην τρίτη 75 ως 95 ετών. Ολοι οι εθελοντές φόρεσαν ένα ειδικό μπλουζάκι που έφερε μαξιλαράκια στην περιοχή της μασχάλης επί πέντε νύχτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Μετά τις πέντε νύχτες τα μαξιλαράκια που είχαν απορροφήσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κάθε εθελοντή αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκαν σε γυάλινα δοχεία.
Από μια δεύτερη ξεχωριστή ομάδα 41 ατόμων ηλικίας 20 ως 30 ετών ζητήθηκε στη συνέχεια να μυρίσουν το περιεχόμενο δύο γυάλινων δοχείων ταυτοχρόνως και να αναφέρουν ποια από τις δύο μυρωδιές ανήκε σε μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο και ποια σε μικρότερο. Από τους εθελοντές ζητήθηκε επίσης να κρίνουν πόσο δυνατή και δυσάρεστη ήταν η κάθε μυρωδιά.
Πιο εύκολος ο εντοπισμός της «ηλικιωμένης» μυρωδιάς
Σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στην επιθεώρηση «PLoS», οι εθελοντές της μελέτης ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν εάν η μυρωδιά ανήκε σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο σε ηλικία άτομο, πολύ συχνότερα από ό,τι εάν η επιλογή γινόταν κατά τύχη. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να ξεχωρίσουν τη μυρωδιά των πιο ηλικιωμένων ατόμων.
Εκτός από πιο χαρακτηριστική η οσμή των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων κρίθηκε ως λιγότερο δυνατή και λιγότερο δυσάρεστη σε σύγκριση με εκείνη των νεαρών ή των μεσήλικων ατόμων.
Λιγότερη δυσάρεστη η μυρωδιά των γηραιότερων
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιόχαν Λούντστρεμ σημείωσε ότι «όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ζώα, ο άνθρωπος μπορεί να εξαγάγει σήματα και πληροφορίες από τις οσμές του σώματος οι οποίες επιτρέπουν τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας, την αποφυγή των άρρωστων ατόμων, την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, τα ηλικιωμένα άτομα αποδεικνύεται ότι έχουν μια διακριτή μυρωδιά την οποία τα νεαρότερα άτομα θεωρούν αρκετά ουδέτερη και δεν την κρίνουν ως δυσάρεστη». Σύμφωνα με τον δρα Λούντστρεμ "τα αποτελέσματα" προκάλεσαν έκπληξη καθώς υπάρχει η άποψη ότι η μυρωδιά των ηλικιωμένων δεν είναι ευχάριστη. Ωστόσο είναι πιθανό άλλες πηγές οσμών του ανθρώπινου σώματος όπως η αναπνοή να επιδρούν στην τελική ‘υπογραφή’ της οσμής των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων». 
www.tovima.gr