ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στην Αυστραλία το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων

Η Αυστραλία θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στον κόσμο, προστατεύοντας θαλάσσια περιοχή μεγάλη όσο η Ινδία, όπου θα απαγορεύσει τις έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας.mΤα θαλάσσια καταφύγια της Αυστραλία θα αυξηθούν από 27 σε 60 βάσει του νέου σχεδίου, καλύπτοντας πάνω από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το ένα τρίτο των θαλασσίων υδάτων της χώρας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν περισσότεροι από 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές...
"Νέα θαλάσσια καταφύγια θα δημιουργηθούν από το Περθ Κάνιον νοτιοδυτικά, ως το Κανγκαρού Άιλαντ στα ανοικτά των νοτίων ακτών της Αυστραλίας, αλλά το σημαντικότερο θα είναι η προστασία της Θάλασσας των Κοραλλιών που περιβάλλει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, βορειοανατολικά", δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ.

"Βάσει του σχεδίου αυτού, απαγορεύονται οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα θαλάσσια εθνικά πάρκα και επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας", τόνισε ο Μπερκ.


Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες που γίνονται δεν καλύπτουν την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από τις επιπτώσεις των ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές.

Και αυτό γιατί ολόκληρες περιοχές στα ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες Shell και Woodside Petroleum έχουν λάβει άδεια για έρευνες, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες αυτές.

"Αυτά είναι κακά νέα για τις φάλαινες και τα δελφίνια γιατί ζουν σε πολλές από τις περιοχές στις οποίες θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών", δήλωσε ο Μάθιου Κόλις, του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων.

Στις αρχές του μήνα, έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας απειλείται από τη βιομηχανική ανάπτυξη και ίσως συμπεριληφθεί τον επόμενο χρόνο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.
www.nooz.gr