ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Το πρώτο έγχρωμο πανόραμα του Αρη

Χιούστον 
Ενα έγχρωμο πανόραμα από την επιφάνεια του Αρη έστειλε πίσω στη Γη το Curiosity. Το πανόραμα τραβήχτηκε με ειδική κάμερα του ρομποτικού εξερευνητή η οποία φέρει ευρυγώνιο φακό και είναι τοποθετημένη ψηλά επάνω σε ένα κοντάρι προκειμένου να πραγματοποιεί λήψεις 360 μοιρών...
Στο κέντρο του πανοράματος - που σημειωτέον είναι χαμηλής ανάλυσης- φαίνεται το μεγάλο όρος το οποίο βρίσκεται στο μέσον του Κρατήρα Γκέιλ. Είναι το ύψους 5 χλμ όρος Σαρπ στο οποίο το Curiosity θα ξεκινήσει μια αργή αναρρίχηση. Προηγούμενα στοιχεία που έχουν προκύψει από δορυφορικές φωτογραφίες έχουν δείξει ότι στη βάση του Βουνού Σαρπ υπάρχουν ιζήματα που βρέθηκαν σε αυτό το σημείο καθώς κάποτε υπήρχε άφθονο νερό.

Ο ρομποτικός εξερευνητής «επισκέπτεται» τον Κόκκινο Πλανήτη ώστε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά τα στοιχεία. Θα προσπαθήσει να «μάθει» ποιες ήταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες όταν σχηματίζονταν οι βράχοι καθώς και αν υπήρχαν περίοδοι στην ιστορία του Αρη κατά τις οποίες θα μπορούσε να υποστηριχθεί μικροβιακή ζωή.
www.tovima.gr