ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

H πρώτη ζημιά στο Curiosity: Υπέστη βλάβη ένας μετεωρολογικός αισθητήρας

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Δύο εβδομάδες μετά την προσεδάφιση του στον Αρη το Curiosity παρουσίασε το πρώτο τεχνικό πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι της αποστολής διαπίστωσαν ότι ένας αισθητήρας που αποτελεί μέρος ενός μηχανισμού συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων του ρομποτικού εξερευνητή έχει υποστεί κάποια βλάβη. Ο αισθητήρας βρίσκεται στο όργανο REMS το οποίο συλλέγει καθημερινά στοιχεία για την ταχύτητα και την κατεύθυνση των ανέμων, την θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία κ.α. Ο αισθητήρας δεν έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά στέλνει μπερδεμένα και εν πολλοίς άχρηστα δεδομένα...
Οι τεχνικοί της NASA έστρεψαν τις κάμερες του ρομπότ προς τον αισθητήρα και διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα καλώδια του έχουν καταστραφεί. Οι τεχνικοί εκτιμούν ότι η ζημιά προκλήθηκε κατά την διαδικασία προσεδάφισης και αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να βρεθεί τρόπος επιδιόρθωσης της ζημιάς.
Οπως επισημαίνουν ο συγκεκριμένος αισθητήρας έπαιζε βοηθητικό και όχι κύριο ρόλο στον μηχανισμό συλλογής δεδομένων και η πιθανή απώλεια του δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στις έρευνες του Curiosity.
www.tovima.gr