ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δόνηση κιλοτόνων: Πώς έγινε αντιληπτή η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Πληροφορίες για τη δοκιμή συλλέγονται από το δίκτυο του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών   (Φωτογραφία:  Reuters ) 
Αθήνα
Παρόλο που οι πυρηνικές δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990, η διεθνής κοινότητα διατηρεί υποδομές που μπορούν να ανιχνεύσουν μια πυρηνική έκρηξη οπουδήποτε στον κόσμο. Η δοκιμή που πραγματοποίησε την Τρίτη η Βόρειος Κορέα έγινε αντιληπτή από τη σεισμική δόνηση που προκάλεσε, ωστόσο η τελική επιβεβαίωση θα έρθει τις επόμενες ημέρες από το παγκόσμιο δίκτυο μέτρησης ραδιοϊσοτόπων. Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS ανακοίνωσε ότι η «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα», μια δόνηση 5,2 βαθμών, είχε εστιακό βάθος ενός χιλιομέτρου και επίκεντρο κοντά στην περιοχή του Πούνγκιε-γιοκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι προηγούμενες δύο υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της Βορείου Κορέας το 2006 και το 2009...
Η ακριβής ισχύς της έκρηξης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι το όπλο αντιστοιχούσε σε 6 με 9 κιλοτόνους TNT και είχε «τρομερή καταστροφική ισχύ».
Οι σταθμοί μέτρησης του διεθνούς οργανισμού CTBTO (Πηγή: CTBTO)

Συγκριτικά, οι πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 είχαν ισχύ 15 kt και 22 kt αντίστοιχα, ενώ οι δύο προηγούμενες δοκιμές της Βορείου Κορέας εκτιμάται ότι είχαν ισχύ το πολύ 1 kt η πρώτη και 20 Kt η δεύτερη.

Η τελευταία δοκιμή μπορεί επομένως να ήταν λιγότερο ισχυρή από την προηγούμενη, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλή είδηση. Όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε «μια μικρότερη και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή», η οποία ενδεχομένως θα ήταν κατάλληλη για πυρηνικές κεφαλές πυραύλων.

Η Δύση ανησυχεί, εξάλλου, ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας είναι μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το νέο πυρηνικό όπλο της Πιονγιάνγκ βασίζεται σε δυσεύρετο πλουτώνιο ή σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι σχετικά πιο εύκολο να παραχθεί. Το 2010, πάντως, ο αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας Ζίγκφριντ Χέκερ επισκέφθηκε τη Β.Κορέα και ανέφερε ότι είδε έναν αντιδραστήρα υπό κατασκευή καθώς και άλλο εξοπλισμό -φυγοκέντρους- που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόγεια πυρηνική έκρηξη της Τρίτης αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τον Οργανισμό για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO).

Κάθε μέρα, o CTBTO συλλέγει δεδομένα από σταθμούς μέτρησης σε όλο τον κόσμο (ένθετη αριστερά) οι οποίοι καταγράφουν τα ραδιοϊσότοπα στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα σεισμικά, υδροακουστικά και υποηχητικά κύματα που θα δημιουργούσε μια πυρηνική δοκιμή.

Το ίδιο δίκτυο, εξάλλου, είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Τα δεδομένα είναι απόρρητα και παραδίδονται στις 154 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία υπογράφηκε το 1996 αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ, αφού δεν έχει επικυρωθεί από τον απαιτούμενο αριθμό κυβερνήσεων.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την τελευταία τους δοκιμή το 1992, η τότε ΕΣΣΔ το 1990, η Βρετανία το 1990 και η Κίνα και η Γαλλία το 1996.

Οι τελευταίες πυρηνικές δοκιμές πριν τα υπόγεια τεστ της Βορείου Κορέας πραγματοποιήθηκαν από την Ινδία και το Πακιστάν το 1998.

Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr