ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στο... παρασόλ! Μια κοινή ομπρέλα στο χέρι μπλοκάρει το 77%-90% της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας

 
Το παρασόλ - ή ομπρέλα για τον ήλιο - μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό προστατεύοντας σημαντικά από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ουάσινγκτον 
Σε άλλους αιώνες το «παρασόλ» – ή κοινώς η ομπρέλα για τον ήλιο – αποτελούσε απαραίτητο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό αξεσουάρ, ιδίως του γυναικείου πληθυσμού. Όπως φαίνεται οι παλαιότεροι ήξεραν κάτι περισσότερο, παρ’ ότι η ατμόσφαιρά τους ήταν πολύ καλύτερη από τη δική μας. Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι κρατώντας μια ομπρέλα τις ηλιόλουστες μέρες μπορούμε να προστατευθούμε σημαντικά από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία...
Συγκεκριμένα οι δερματολόγοι από το Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα που τη διεξήγαγαν είδαν ότι μια ομπρέλα οποιουδήποτε χρώματος, όταν την κρατάμε ανοιχτή στο χέρι στη λιακάδα, μπορεί να μπλοκάρει τα τρία τέταρτα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν μάλιστα είναι μαύρη, η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV μπορεί να φθάσει και το 90%.
Σοφή συνήθεια
Οι ομπρέλες για τον ήλιο χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα ιδιαίτερα στην Ασία – κυρίως στην Κίνα – και στη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές του Εμορι με επικεφαλής τη Σουέφι Τσεν αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον προσφέρουν πραγματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 23 ομπρέλες (οι 22 ήταν κοινές ομπρέλες για τη βροχή και η μια ήταν μια ταξιδιωτική ομπρέλα για τον ήλιο) και, μια μέρα με λιακάδα, ζήτησαν από εθελοντές να βγουν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου και να τις κρατήσουν ανοιχτές ενώ κάποιοι άλλοι κάθησαν στον ήλιο εντελώς ακάλυπτοι.
Χρησιμοποιώντας συσκευές μέτρησης των ακτίνων UV για να καταγράψουν την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχονταν οι μύτες των εθελοντών, και συγκρίνοντας τις τιμές που μέτρησαν σε όσους κρατούσαν ομπρέλα με εκείνες των «ακάλυπτων», οι ειδικοί είδαν ότι η συνήθεια του παρασόλ είναι τελικά σοφή. «Οι ομπρέλες μπλόκαραν από το 77% ως το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας» σημειώνουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology».
Η εντυπωσιακή επίδοση του 99% ανήκει στην ομπρέλα για τον ήλιο. Οι κοινές ομπρέλες οποιουδήποτε χρώματος παρείχαν προστασία γύρω στο 75% ενώ αν ήταν σκουρόχρωμες, και ιδιαίτερα μαύρες, έφθαναν σχεδόν στο 90%.
Εναλλακτικά μέτρα προστασίας
Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνουν ότι μια ομπρέλα μπορεί να υποκαταστήσει επάξια το αντηλιακό σε περίπτωση που σας έχει τελειώσει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
«Εκτός από το αντηλιακό συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να καταφεύγει σε άλλα μέτρα προστασίας» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters η δρ Μπρούντα Μπαλαραμάν του Πανεπιστημίου της Γουόσινγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία δεν μετείχε στη μελέτη.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, όπως πρόσθεσε η ειδικός, εκτός από την ομπρέλα τα πλατύγυρα καπέλα και τα υφάσματα με αντηλιακή προστασία. «Όλα αυτά αποτελούν σπουδαίες εναλλακτικές όταν δεν είναι πρακτικό να βάζει κανείς το αντηλιακό όπως πρέπει, κάθε μια με δυο ώρες» πρόσθεσε η δρ Μπαλαραμάν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «είναι βέβαια λιγο δύσκολο να πείσει κάποιος τον κόσμο να χρησιμοποιεί μια ομπρέλα σε καθημερινή βάση».
 www.tovima.gr