ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Ντους» φωτός κατά του τζετ λαγκ: Προσφέρει σε ταξιδιώτες μεγάλων πτήσεων τη δυνατότητα να «κουρδίσουν» το βιολογικό τους ρολόι

Ταλαιπωρείστε από τζετ λαγκ; Παρακαλώ εισέλθετε στη «ντουσιέρα» φωτός

Nέα Υόρκη 
Έναν πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισης του τζετ λαγκ μετά από μακρινά ταξίδια ανέπτυξαν οι ειδικοί της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta σε συνεργασία με βρετανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δημιούργησαν το «ντους φωτονίων» ή αλλιώς μια ντουσιέρα φωτός η οποία «κουρδίζει» το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Ο τρόπος χρήσης της είναι απλός: ο ταξιδιώτης εισάγει στο σύστημα τα στοιχεία της πτήσης του και στη συνέχεια εκείνο προσαρμόζει το «ντους» μπλε φωτός στα μέτρα του χρήστη...
Η αρχική ιδέα ανήκει στον δρα Ράσελ Φόστερ, από το τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο οποίος είχε πρόσφατα δώσει μια διάλεξη για το πώς η έκθεσή μας σε συγκεκριμένη ακτινοβολία μπορεί να επαναρυθμίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού π.χ. όταν έχουμε τζετ λαγκ.
«Κάτι τέτοιο ξύπνησε αμέσως τη φαντασία μας» αναφέρει η Κάθριν ΜακΚάρι από το διαφημιστικό γραφείο Wieden+Kennedy, με έδρα στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει αναλάβει την αεροπορική εταιρεία. «Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε λοιπόν το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας θάλαμος φωτός για τον συγκεκριμένο σκοπό και έτσι ξεκίνησε η ανάπτυξη της ντουσιέρας φωτονίων».

Θάλαμος... «αντι-τζετ λαγκ»
Στο πλαίσιο του συνεδρίου TED που πραγματοποιήθηκε στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, πριν από λίγες ημέρες, η ντουσιέρα φωτός έκανε το ντεμπούτο της. Εκεί παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ψευδαίσθηση... ηλιοφάνειας που προσφέρει στον χρήστη.
«Η περιπλοκότητα της κατασκευής ενός τέτοιου θαλάμου ήταν μεγάλη» εξηγεί ο Τζέιμι Καρέιρο από την W+K. «Πέρα από την κατασκευή του, για την ομαλή λειτουργία του ο θάλαμος απαιτούσε τον σχεδιασμό μιας ειδικής εφαρμογής, γραφικών και μηχανισμών για την κομψή εκπομπή του μπλε φωτός, την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου για τον υπολογισμό της προσωπικής θεραπείας για τον κάθε επιβάτη ξεχωριστά, όπως επίσης και τη δημιουργία ειδικών ηχητικών εφέ».
«Συνεργάτες μας από την εταιρεία ήχου Q Department δημιούργησαν συνθετικό ήχο, βάσει του μήκους κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ήταν μια πραγματικά ευχάριστη διαδικασία» υποστηρίζει ο ίδιος. «Όταν ο χρήστης μπαίνει μέσα, ο μικρός χώρος του θαλάμου χάνεται και του δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο εσωτερικός χώρος επεκτείνεται και είναι μεγαλύτερος από το πραγματικό του μέγεθος». 
www.tovima.gr