ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Πυραυλοκίνητο»... ασανσέρ!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ουρανοξύστη CTF Financial Centre που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Credit: (Hitachi)

Τόκιο 
Χάρη σε ένα σύστημα που μεταβάλλει την πίεση της καμπίνας ώστε να μην βουλώνουν τα αφτιά των επιβατών, ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου θα φτάνει σε ταχύτητα τα 72 χιλιόμετρα την ώρα. Το ασανσέρ αναπτύχθηκε από την ιαπωνική Hitachi και θα εγκατασταθεί στο CTF Financial Centre, έναν ουρανοξύστη των 530 μέτρων που κατασκευάζεται στο Γκουανγκτσού της νότιας Κίνας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Ο ανελκυστήρας θα χρειάζεται μόλις 43 δευτερόλεπτα για να φτάσει από το ισόγειο στον 95ο όροφο, ανακοίνωσε η Hitachi...

H διαδρομή θα είναι «άνετη» χάρη σε σύστημα που μεταβάλλει αυτόματα την πίεση του αέρα στην καμπίνα, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος θα ενεργοποιούνται ειδικά φρένα που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες. Η Hitachi κατασκευάζει συνολικά 95 ανελκυστήρες για το κτήριο, από τους οποίους οι 28 θα είναι διώροφοι.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ταχύτητας ανήκει σε ένα ασανσέρ του ουρανοξύστη Taipei 101 στην Ταϊβάν που ανεβοκατεβαίνει με 60,6 χιλιόμετρα την ώρα. Στο Μπουρζ Χαλιφά του Κουβέιτ, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου στα 830 μέτρα, ο ταχύτερος ανελκυστήρας κινείται με 36 χιλιόμετρα την ώρα.

www.tovima.gr