Δύο ακόμη διαλέξεις και βραδιές αστροπαρατήρησης διοργανώνονται από τον «Ελληνικό Κόσμο» σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Στις 25 Απριλίου και ώρα 19:00, η κα Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα «Ήχοι από το διάστημα». Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου. Όταν όμως μετατρέπουμε τα ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά μπορούμε και ακούμε ήχους. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε «τραγούδια της Γης» και θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων...
Μετά το τέλος της διάλεξης, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες, ο Δίας και ο Άρης.
Στις 9 Μαϊου και ώρα 19:00, ο κ. Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα: «Πώς η διαστημική Παρατήρηση και Παρακολούθηση της Γης φέρνει την ανατροπή στην ανίχνευση και καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».
Είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά από πολύ νωρίς, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της καταστροφής και να την παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο; Η απάντηση είναι ναι. Ανάμεσα στην αρμάδα των δορυφόρων που πετούν συνεχώς γύρω από τον πλανήτη μας, κάποιοι έχουν ως αποστολή να εντοπίζουν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των φυσικών καταστροφών. Η φανταστική πρόοδος της τεχνολογίας των δορυφόρων ξεπερνάει δυσκολίες άμεσης απόκτησης έγκυρων πληροφοριών για τα δυναμικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης και τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει φυσικά ο άνθρωπος, όπως επί παραδείγματι μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια καταστροφική πυρκαγιά.
Στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι δορυφόροι αποτελούν τους σύγχρονους «φρουρούς» της Γης και του περιβάλλοντός της. Ο Χάρης Κοντοές, ειδικός σε θέματα δορυφορικής Τηλεπισκόπησης της Γης, παρουσιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα αυτό και εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία αυτών των δορυφόρων για την κοινωνία.
Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20:30, τα Μουσικά Σύνολα του «Ελληνικού Κόσμου» θα δώσουν στο Aίθριο συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας για τα αστέρια...» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντινίδη και διεύθυνση χορωδίας της Χρυσούλας Τσιμούρη.
Στις 21:00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Άρης.
Η είσοδος στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
www.kathimerini.gr