ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Διαλέξεις και βραδιές αστροπαρατήρησης στον «Ελληνικό Κόσμο»


Δύο  ακόμη διαλέξεις και βραδιές αστροπαρατήρησης διοργανώνονται από τον «Ελληνικό Κόσμο»  σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών,  στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Στις 25 Απριλίου και ώρα 19:00, η κα Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα «Ήχοι από το διάστημα». Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου. Όταν όμως μετατρέπουμε τα ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά μπορούμε και ακούμε ήχους. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε «τραγούδια της Γης» και θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων...
Ο Πυθαγόρας (6ος αι. π.Χ.) έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής, ήταν ο πρώτος που θέλησε να συνδυάσει την Αστρονομία με τη Μουσική και την Φιλοσοφία και μίλησε για την «μουσική των σφαιρών». Ο Πλάτωνας, ως συνεχιστής της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, θεωρούσε την Αστρονομία και τη Μουσική αδελφές επιστήμες. Σήμερα, 2.500 χρόνια αργότερα οι σύγχρονοι αστρονόμοι καταγράφουν ήχους από το διάστημα. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τους ήχους αυτούς μπορούμε να συνθέσουμε ηλεκτρονική μουσική. Στο άκουσμά της παρουσιάζει πολλά κοινά με τη μουσική που έγραφαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1950 και μετά.
Μετά το τέλος της διάλεξης, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες, ο Δίας και ο Άρης.
Στις 9 Μαϊου και ώρα 19:00, ο κ.  Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα: «Πώς η διαστημική Παρατήρηση και Παρακολούθηση της Γης φέρνει την ανατροπή στην ανίχνευση και καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».
Είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά από πολύ νωρίς, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της καταστροφής και να την παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο; Η απάντηση είναι ναι. Ανάμεσα στην αρμάδα των δορυφόρων που πετούν συνεχώς γύρω από τον πλανήτη μας, κάποιοι έχουν ως αποστολή να εντοπίζουν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των φυσικών καταστροφών. Η φανταστική πρόοδος της τεχνολογίας των δορυφόρων ξεπερνάει δυσκολίες άμεσης απόκτησης έγκυρων πληροφοριών για τα δυναμικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης και τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει φυσικά ο άνθρωπος, όπως επί παραδείγματι μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια καταστροφική πυρκαγιά.
Στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι δορυφόροι αποτελούν τους σύγχρονους «φρουρούς» της Γης και του περιβάλλοντός της. Ο Χάρης Κοντοές, ειδικός σε θέματα δορυφορικής Τηλεπισκόπησης της Γης, παρουσιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα αυτό και εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία αυτών των δορυφόρων για την κοινωνία. 
Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20:30, τα Μουσικά Σύνολα του «Ελληνικού Κόσμου» θα δώσουν στο Aίθριο συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας για τα αστέρια...» υπό τη διεύθυνση του  Γιώργου Κωνσταντινίδη και διεύθυνση  χορωδίας της Χρυσούλας Τσιμούρη.
Στις 21:00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Άρης.
Η είσοδος στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 
www.kathimerini.gr